Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako vzdrževati zdravo telesno težo

21. 2. 2022; 07.30
Avtor: M.Z.
zdrava teža
Verjetno ste že večkrat slišali stavek »Jejte več vlaknin«. Toda ali veste, zakaj so prehranske vlaknine tako pomembne? Poznate vse njihove koristi poleg te, da so odlična pomoč pri uravnavanju prebave?

Že antični Grki so vedeli, da prehranske vlaknine ugodno vplivajo na naše zdravje, saj so pri težavah z zaprtjem priporočali pšenične otrobe. Razvoj tehnologije nam je celo omogočil, da so prehranske vlaknine odstranili iz živil. Tako smo na primer dobili belo moko, ki pa ima zelo malo prehranskih vlaknin. Izkazalo se je, da so takšni posegi zelo škodljivi za naše prehranjevanje, saj so raziskave pokazale, da so prehranske vlaknine ključne sestavine zdravega prehranjevanja. Vlaknine namreč vplivajo na vrsto zelo različnih funkcij v prebavnem traktu in skrbijo za zdravo črevesno mikrobioto. Pomagajo tudi pri vzdrževanju zdrave telesne teže, znižujejo tveganje za pojav sladkorne tipa 2 in srčno-žilnih bolezni.

Kako povečati vnos vlaknin?

Sodoben način prehranjevanja je zagotovo eden glavnih razlogov, da v naše telo vnesemo premalo vlaknin. Naši jedilniki so namreč (pre)polni predelane in težke hrane. Ta ni le nezdrava, temveč tudi zastane v našem črevesju in se nalepi na črevesne stene, ki pod težo pričnejo slabeti. Pojavijo se lahko celo težave s prepuščanjem črevesja (oslabljena črevesna stena postane prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene snovi iz hrane ter strupe), hkrati pa ne omogočajo optimalne absorpcije hranilnih snovi iz črevesja v telo. Ker obloge zastrupljajo telo, je nujno, da jih čim prej izločimo in poskrbimo za redno prebavo ter učinkovito čiščenje črevesja. Veliko bomo storili že, če bomo v jedilnik vključili več hrane rastlinskega izvora, saj vlaknine najdemo v zelenjavi, sadju, polnozrnatih izdelkih, krompirju in stročnicah. Lahko pa si pomagamo tudi z naravnimi prehranskimi dodatki.

Poleg tega, da psilium spodbudi prebavo na naraven način, pomaga tudi pri zniževanju telesne teže in pri kontroli apetita.

Rešitev je v aktivnih vlakninah

Psilium je lupina semena indijskega trpotca in sodi v sam vrh živil, ki pripomorejo k urejeni in redni prebavi, saj vsebuje kar 70 gramov vlaknin na 100 gramov. Poleg tega, da psilium spodbudi prebavo na naraven način, pomaga tudi pri zniževanju telesne teže in pri kontroli apetita. Semena ob zaužitju z zadostno količino vode v črevesju nabreknejo in dajejo občutek sitosti. Številne raziskave* so pokazale, da če pred obrokom zaužijemo do 10 g vlaknin te povečajo sitost in zmanjšajo apetit med obroki. Prav tako pa upočasnjujejo absorpcijo hranil kot so ogljikovi hidrati in maščobe. Poleg urejene prebave bomo tako ohranili tudi zdravo telesno težo ali se razveseli izgube kakšnega kilograma.

*Vir: Iz raziskave Učinki psiliuma na sitost pri zdravih prostovoljcih - Satiety effects of psyllium in healthy volunteers 2016 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316301738
prejšnji članek
Ljubezen po domače: Tako jo je gledalka zagodla ustvarjalcem šova
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: Tako jo je gledalka zagodla ustvarjalcem šova
naslednji članek
Ljubezen na vasi: Domino še ni pokazal pravega obraza
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Domino še ni pokazal pravega obraza