Obožujete zelje? Malo manjkrat naj se znajde na vašem krožniku. foto: Pixabay
Da boste razumeli, zakaj se je določenim živilom dobro izogniti, se najprej dotaknimo izvora težav. Poglejte, žleza ščitnica proizvaja hormon tiroksin, ki vpliva na delovanje vašega metabolizma. Njegov najpomembnejši del je kemični jod, zato je izjemno pomembno, da v prehrano vključimo hrano bogato z jodom.
Uživanje rib, blitve, stročnic, zelene zelenjave itd. bo pozitivno vplivalo na na vaše zdravje, se pa lahko kolesje zasuče v nasprotno smer, če boste uživali hrano, ki preprečuje, da bi vaše telo dobilo dovolj joda. Nekatera živila namreč na ščitnico ne vplivajo najbolje - kapustnice lahko denimo preprečijo, da bi ščitnica dobila dovolj joda za normalno delovanje. To sicer ne pomeni, da si jih nikoli ne smete privoščiti, le pretiravati ni priporočljivo.
Katerim živilom naj se torej izogibamo?
Zelje, cvetača, ohrovt in brokoli naj se bolj poredko znajdejo na vašem jedilniku.
Tudi soja in sojini izdelki niso na seznamu priporočljivih živil. Nekatere spojine iz soje lahko namreč ovirajo absorpcijo joda v telesu.
Priporočljivo je, da se na splošno izogibate rafinirani hrani in sladkorju, pa tudi vsem živalskim beljakovinam (mlečnim izdelkom, mesu) glutenu, kofeinu in alkoholu.
Tudi s cvetačo ne pretiravajte. foto: Pixabay
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.