nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katerim ljudem grozi možganska kap?

25. 10. 2018; 02.00
Avtor: V. M. / STA
možganska kap

Hitra pomoč je izjemnega pomena, saj bolniku le pravilna zdravniška oskrba reši življenje ali prepreči invalidnost. foto: Dreamstime

Možganska kap v Sloveniji vsako leto prizadene več kot 4000 ljudi, kar je več kot deset dnevno. Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas, okoli 30 odstotkov ljudi pa jo utrpi v aktivnem delovnem obdobju.

Glavni dejavnik tveganja za možgansko kap, na katerega lahko vplivamo, je povišan krvni tlak. Na možnost kapi prav tako vplivajo kajenje, nezdrav način življenja, povišan holesterol. Pomemben dejavnik je tudi nereden utrip srca, zaradi česar nastane v srcu strdek, ki nato pride do možganov. V teh primerih je pogosta obsežna možganska kap s hudimi posledicami.

Najbolj značilni znaki, po katerih lahko prepoznamo možgansko kap, se skrivajo v črkah besede GROM. Pozorni moramo biti, če je okvarjen govor, roka in obrazna mimika. V tem primeru je takoj, v roku ene minute treba poklicati rešilca.

HITRI TEST: To so prvi znaki možganske kapi

Preventiva je pomanjkljiva

Čeprav je možganska kap tretji vzrok smrtnosti in prvi vzrok invalidnosti pri nas, ki terja visoke stroške zdravljenja in tudi posredne stroške, preventiva ostaja še naprej pomanjkljiva, zanjo se namenja tudi premalo denarja. Kot je poudaril nevrolog Matija Zupan, ki prihaja z ljubljanske nevrološke klinike, je problematika možganske kapi večja, kot si predstavlja večina javnosti.

Raven obravnave bolnikov z možgansko kapjo je v Sloveniji daleč od optimalne, je bil kritičen Zupan. Spomnil je na pomen telemedicinske mreže TeleKap, ki pa po njegovi oceni pri nas še vedno ne deluje tako, kot je bilo načrtovano. Trombolizo in mehansko rekanalizacijo kot obliki zdravljenja pa prejme približno polovica bolnikov manj, kot bi ju moralo glede na evropska priporočila.

prejšnji članek
Slovitega glasbenika vrgli iz dvorane
Svet slavnih
Slovitega glasbenika vrgli iz dvorane
naslednji članek
Veliki božični koncert, ki vam bo ogrel dušo in srce!
Svet slavnih
Veliki božični koncert, ki vam bo ogrel dušo in srce!