pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nov test odkrivanja tuberkuloze

27. 10. 2018; 03.00
Avtor: V.M. / STA
pljuča

pljuča foto: Dreamstime

Znanstveniki so razvili revolucionarni način preverjanja okužbe s tuberkulozo. Gre za preprost test blata, ki je pomemben zlasti za otroke, mlajše od petih let.

Test je mogoče izvesti tudi v zelo odmaknjenih krajih in bi lahko nadomestil običajne teste, ki so bolj invazivni in jih običajno izvajajo samo v večjih bolnišnicah. Na ta način bi lahko letno rešili na sto tisoče otrok pred okužbo s to najbolj smrtonosno infekcijsko boleznijo na svetu.

Vsako leto zaradi tuberkuloze po svetu umre 240.000 otrok. Bolezen je sicer ozdravljiva in redko smrtonosna, če jo pri otrocih pravočasno ugotovijo in zdravijo. V več kot 90 odstotkih primerov smrti zaradi tuberkuloze pri otrocih gre za nezdravljene primere.

Kaj je tuberkuloza?

Tuberkuloza, poznana tudi kot jetika ali sušica, je nalezljiva bolezen pljuč, ki primarno prizadene pljuča in pogosto poteka kronično, s številnimi zapleti, lahko vodi tudi v smrt. Povzročitelji so bakterije mycobacterium tuberculosis, ki jih je leta 1882 odkril Robert Koch, je zapisano na spletni strani slovenskega nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Stanje v Sloveniji

V Sloveniji je tuberkuloza v upadu, večinoma pa za njo zbolijo moški. Leta 1996 je bilo v Sloveniji registriranih 28,3 primera tuberkuloze na 100.000 prebivalcev, leta 2009 pa le še 9,3 primera na 100.000 prebivalcev.

prejšnji članek
Ne tvegajte! Kje hraniti jajca in do kdaj jih porabiti?
Kulinarika
Ne tvegajte! Kje hraniti jajca in do kdaj jih porabiti?
naslednji članek
Ne pozabite na premik ure
Zdravje
Ne pozabite na premik ure