Kulinarika
 

Ne tvegajte! Kje hraniti jajca in do kdaj jih porabiti?

27. 10. 2018; 16.00
Avtor: Zoran Franc, Novice Svet24
jajca v rokah

Kje pa vi hranite jajca? V hladilniku ali na polici? foto: Dreamstime

Kaj je bilo najprej, kokoš ali jajce? Vprašanje, ki mu ni videti konca ob pravih sogovornikih. Če se osredotočimo na jajca, pa vedno pereča tema. Veste, kako jih pravilno hranimo, kako vemo, da so zares sveža, in ali so res zdrava?

Če danes preverimo mnenja nutricionistov, bomo ugotovili, da jajca spadajo med izjemno zdrava živila. Vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, kalcija, železa, fosforja, selena, cinka in še bi lahko naštevali. A kljub temu zmerno z njimi. Uporabna so za sladice, omake, juhe …

Kje jih hranimo?

Če je nekoč veljalo, da je jajca treba hraniti v hladilniku, jih danes v trgovinah najdemo na policah zunaj hladilnikov. Zakaj? Gre predvsem za bakterije. Kot vemo, te potrebujejo za razrast toploto, vlago in zrak. Če jih hranimo v hladilniku, bomo bakterijam onemogočili razrast zaradi neprimerne toplote, a bo tam prisotna vlaga. Če jih bomo hranili na pultu, bodo deležna toplote, a ne vlage. Torej, kaj je bolj primerno? Nutricionisti pravijo, da sta obe možnosti shranjevanja v redu, a obstaja razlika v času roka uporabnosti. Če jih boste hranili v hladilniku, je rok trajanja vse do pet tednov, če jih boste hranili na polici, pa do tri tedne.

5 tednov bodo uporabna jajca, če jih boste hranili v hladilniku. foto: Dreamstime

V vratih hladilnika ali na polici

Večina hladilnikov ima na vratih posebno poličko, kamor lahko shranite jajca, a svetujemo vam, da jajca raje položite na srednjo polico, zaprta v embalaži. Zakaj? Predmeti, ki jih shranjujete na vratih hladilnika, so neprestano izpostavljeni menjavi temperature, prav tako je zaradi toplotne spremenljivke vprašljiva vlažnost, ki je veliko višja kot v notranjosti hladilnika. Če boste jajca hranili v embalaži na srednji polici hladilnika, jim boste zagotovili stalnejšo temperaturo pa tudi vlago. Če ste se odločili, da boste jajca hranili na pultu, jih prav tako pustite v embalaži, saj jih boste tako obvarovali pred mehanskimi poškodbami, dobro jim bo dela tema, pa tudi vlage bo precej manj.

Jajca bodo na kuhinjskem pultu ostala uporabna do 3 tedne. foto: Dreamstime

prejšnji članek
O nežni Ajdi Smrekar ni sledu ...
Svet slavnih
O nežni Ajdi Smrekar ni sledu ...
naslednji članek
Nov test odkrivanja tuberkuloze
Zdravje
Nov test odkrivanja tuberkuloze

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.