900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Ločujete odpadke?

21. 10. 2018; 06.03
Avtor: K.M.
organski odpadki

Organski odpadki foto: Profimedia

Ločevanje odpadkov je zelo pomembno, a tudi v slovenskih domovih še premalo energije vložimo v res pravo ločevanje.

Zakaj ne ločujemo tako, kot bi morali? Odgovor je velikokrat pomanjkanje prostora, predvsem v stanovanjih, ker različni koši za speti zavzamejo veliko prostora in lahko vplivajo tudi na videz opreme same kuhinje. Največkrat do tega pride pri ločevanju organskih odpadkov, ki poleg tega, da vplivajo na vizualno podobo, proizvajajo tudi neprijeten vonj. 

Pred mesecem dni so v slovenskem podjetju Skaza predstavili svoj drugi kuhinjski kompostnik za domače krožno gospodarjenje in trajnostno naravnanost gospodinjstev, Bokashi Organko 2. Prva različica kuhinjskega kompostnika Bokashi Organka je postala uspešnica podjetja Skaza takoj, ko so ga leta 2011 predstavili javnostim. Doma in v svetu so ga prodali že 200.000 kosov in še danes ostaja najbolj prodajan izdelek lastne blagovne znamke Skaza. Uporabniki so takoj in z navušenjem sprejeli njegovo ključno vrednost – zbirati organske odpadke tam, kjer nastanejo, v kuhinji in jih koristno uporabiti za nov življenjski krog.

Organko foto: Promocijski material

Kakšne so prednosti novega?

Je popolnoma prenovljen, funkcionalno izboljšan in dizajnersko dovršen. Nova različica ima olajšano odpiranje pokrova, nekaj manjšo prostornino, ki znaša 9,6 litra, prirejeno sodobnim družinam, predvsem pa njegovo mesto uporabe postaja vidno mesto na kuhinjskem pultu, saj predstavlja dodano vrednost sodobnim kuhinjam.

Bokashi Organko predstavlja prvi korak do krožnega gospodarjenja in trajnostnega ravnanja pri uporabnikih doma, saj biološki odpadki gospodinjstva postajajo vir za nov življenjski krog. S pomočjo posebnega naravnega posipa odpadki v tem kompostniku namreč ne zgnijejo, pač pa fermenirajo. S tem uporabniki dobijo izvrstno osnovo za domači kompost, fermentacijska tekočina je odlično gnojilo za domače notranje in zunanje cvetje ter vrtnine. Tekočina je tudi učinkovito čistilo za domače odtočne cevi in ravno s tem namenom smo jo tudi v našem domu v zadnjem mesecu tudi uporabljali. 

Organko foto: Promocijski material

Tudi sam kompostnik je naravi prijazen, surovina zanj namreč prihaja iz reciklata. Praznjenje kompostnika je potrebno le dvakrat mesečno, družina pa prihrani pri nakupu biološko razgradljivih vrečk, saj te niso potrebne. Ob vsem tem Bokashi Organko preprečuje neprijetne vonjave ali zbiranje insektov, kar spremlja druge, zelo osnovne in enostavne oblike zbiranja bioloških odpadkov.



prejšnji članek
Kylie Jenner zopet povečala ustnice
Svet slavnih
Kylie Jenner zopet povečala ustnice
naslednji članek
Po smrti bivšega zdaj pustila fanta
Svet slavnih
Po smrti bivšega zdaj pustila fanta