'Če kupim žemlje, pričakujem, da bodo mehke, ne želim brusiti zob ali jih pomakati v čaj!' foto: Pexels
Morda imate tudi sami takšno izkušnjo in naj vam zaupamo, da še zdaleč niste edini. Namreč vedno glasnejše so pritožbe in vprašanja, kaj se vendarle dogaja v prodajalnah, da strežejo trd kruh in žemlje, ki so bodisi pretrde za zaužitje ali pa tako blede in brez okusa, kot bi ne bile dovolj pečene.
"Kje so časi, ko sem domov prinesla svež kruh, dišeč, mehak, pa hrustljave žemlje, ki so izginile še preden smo jih dobro odvili iz papirja. To je danes le še spomin, domov sem zadnja leta nosila tako trd kruh, kot da bi ga poprej na zraku posušila za drobtine. Včasih sem tu in tam imela srečo, da so prodajali mehke žemlje, potem sem obupala, nimamo namreč toliko denarja, da bi kupovala hrano, ki je ne moremo pojesti. Da bi metala kruh proč, mi je nesprejemljivo, da bi svež kruh grela v mikrovalovni pečici, da bi se omehčal ali pa ga pomakala v mleko, pa je tudi norčevanje iz potrošnikov. Kruh tako kupujem le še v pekarni ali pa ga sami spečemo doma," pojasnjuje Tanja iz Trbovelj, ena izmed mnogih nezadovoljnih strank, ki so se odločile opozoriti na težavo.
Kaj se torej dogaja v nekaterih prodajalnah?
Zakaj je v nekaterih podružnicah trgovin z istim imenom kruh trd, v drugih pa mehak? Ena izmed prodajalk nam je zaupala, da tudi sama s težkim srcem streže trd kruh, takšen postane že po eni uri, pove, a da se kljub reklamacijam nič ne spremeni. Velike težave so zlasti z dopeko, za katero skrbijo prodajalke same. To je tudi razlog, da so lahko v eni podružnici žemlje, kajzerice, makovke, francoske štruce itd. mehke in dovolj pečene, drugje trde ali pa povsem bledikave, luščeče, premalo pečene.
Anonimna prodajalka razkriva
Pri dopeki za vsak pekovski izdelek veljajo predpisana pravila, v kolikor se slednjih ne upošteva, vsekakor pride do nevšečnosti, ki jih opisujejo kupci, pove anonimna prodajalka, ki nam je v nadaljevanju pojasnila, do kakšnih napak prihaja.
"Ko pekovske izdelke v vrečkah prinesemo iz hladilnice, jih je potrebno zložiti na pekače, kjer pa ne smejo ostati tako dolgo, da bi se povsem odmrznili. Zaradi časovne stiske se to pogosto zgodi, rezultat pa so žemlje, ki se po površini luščijo. Zelo pomembno je tudi, da se pekovske izdelke pred in po pečenju poprši z vodo, v kolikor prodajalka tega ne stori, so žemlje, kajzerice … trde. Tudi čas in temperatura peke posameznih vrst izdelkov sta zelo pomembna, žal pa sem večkrat zasledila, da se je v pečici peklo raznoliko pecivo pod enako temperaturo in v enakem časovnem obdobju. Vse te nepravilnosti vplivajo na končni rezultat – sama se tega dobro zavedam, zato se mi zdi pomembno, da se ravna v skladu s predpisi. Ni pa povsod tako, saj je osebju žal pogosto vseeno …"
'Kje so časi, ko je bil kruh okusen, dišeč in mehak,' se sprašujejo kupci. foto: PS
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.