pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

TEST: Popularni šunki vsebovali največ aditivov

5. 4. 2019; 01.00
Avtor: V. M.
šunka_splošna_1

Kako izbrati pravo šunko? foto: osebni arhiv

Kor razkriva test Zveze potrošnikov Slovenije, se je tudi pri vakuumsko pakiranih šunkah izkazalo, da višja cena ne odraža nujno tudi kvalitete izdelka.

Strokovnjaki Zveze potrošnikov Slovenije so v okviru primerjalnega ocenjevanja pregledali 15 vakuumsko pakiranih šunk v kosu, med katerimi so trije izdelki prejeli skupno oceno zelo dobro, trije dobro, šest povprečno in trije pomanjkljivo.

Na kaj je dobro biti pozoren, ko kupujemo šunko?

Na zvezi svetujejo, da se je modro izogibati izdelkom, ki imajo luknjice v mesu in pri katerih opazite veliko izceje. »Luknjice so posledica dodajanja vode v izdelek z injiciranjem, izceja pa pomeni slabše zadrževanje vode znotraj šunke. Izdelkom smo zato znižali oceno glede na gostoto luknjic na prerezu in količino izceje,"«je pojasnila Anja Zupan iz ZPS.

Prav tako je dobro biti pozoren na prehranski profil izdelka – več vode, kot vsebuje izdelek, manj ima energijske in hranilne vrednosti. Prav tako so po mnenju strokovnjakov aditivi in arome v šunki povsem nepotrebni. »Glede na to, da obstajajo izdelki brez aditivov, smo vse aditive označili za nepotrebne in njihovo vsebnost kaznovali. Izdelke brez aditivov smo ocenili kot zelo dobre, oziroma jim za dodatek le natrijevega nitrita odšteli minimalno število točk.«

Nižja ocena je bila testiranim mesnim izdelkom podana zlasti kot posledica neskladnega označevanja, dodane vode in posledično večjega števila aditivov, manjše vsebnosti beljakovin ter več nepotrebnih tehnoloških dodatkov.

Cena ni opravičila kakovosti

Med 15 šunkami pod drobnogledom je le ena popolnoma brez aditivov, tri vsebujejo le konzervans natrijev nitrit ali kalijev nitrat, ostale pa vsaj štiri ali več različnih aditivov. Največ aditivov in arom sta vsebovala dva priljubljena izdelka. »Cena ne odraža nujno kakovosti, saj lahko za šunko, ki bo imela le 72 % mesa odštejemo skoraj toliko kot za šunko, kateri je dodan le konzervans natrijev nitrit,« še pojasnjujejo na ZPS.

prejšnji članek
Ločitev preklicana, pričakujeta otroka
Svet slavnih
Ločitev preklicana, pričakujeta otroka
naslednji članek
Tit z neobremenjenostjo navdušil a moral zapustiti MasterChef kuhinjo
Resničnostni šovi
Tit z neobremenjenostjo navdušil a moral zapustiti MasterChef kuhinjo