pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako se pravilno priravi kres

29. 4. 2019; 03.00
Avtor: V.M.
kres

Kres foto: Pexels

Da se kresovanje ne bi spremenilo v požar, je potrebno poskrbeti za pravilno pripravo kresa. Kaj je potrebno upoštevati?

Uprava za zaščito in reševanje je pripravila nekaj napotkov, omejitev in prepovedi, ki jih je treba upoštevati pri kurjenju kresov.

Uprava svetuje:

da mora biti prostor okoli kurišča kresa očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kresa, hkrati pa mora biti zagotovljena požarna straža. V primeru da ta ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni, opeka ali kovina.

Ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, če pa kres že gori, je treba ob pojavu močnega vetra kurjenje kresa prekiniti.

Previdno, če piha veter! foto: svet 24

Za kurjenje sicer priporočajo uporabo suhega lesa, prepovedano pa je uporabljati nevarne, vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi ter kuriti odpadke.

Vedno je treba po končanem kurjenju ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo pa je, da se kurišče prekrije z negorljivim materialom, na primer s peskom ali zemljo.

Fotografija je simbolična. foto: Bobo

Na pomoč, požar!

Če pride zaradi kresa do požara v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote. V primeru razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja pa je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

kres

kres foto: dreamstime

prejšnji članek
Kingston že ogret za Stožice
Svet slavnih
Kingston že ogret za Stožice
naslednji članek
Horoskop: Prihajajo avanture in hitre odločitve
Horoskop
Horoskop: Prihajajo avanture in hitre odločitve