stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na pomoč: Mravljinčenje rok in prstov

11. 5. 2019; 02.00
Avtor: Revija Maja
prsti roka siva

foto: Profimedia

Vzrokov za mravljinčenje rok in prstov je mnogo, na podlagi pisma bralca Marka in opisa težav, ki ga pestijo, so nekaj nasvetov podali v Ordinaciji za kitajsko medicino Dao TKM.

'Dr. Cheng, lepo pozdravljeni! Star sem 38 let in pred približno štirimi leti se mi je začelo občasno pojavljati mravljinčenje v rokah in prstih. Po poklicu sem inštalater, tako da je moje delo tudi precej težko zaradi prisilne drže. Mravljinčaste in omrtvičene roke imam predvsem ponoči, zaradi česar se tudi pogosto prebujam. Na slikanje ali h kakšnemu zdravniku še nisem šel. Ali mi lahko pomaga kitajska medicina? Težave se namreč stopnjujejo, občasno me boli tudi vrat in hrbet. Drugih večjih težav nimam, mogoče bi omenil le še poškodbe zaradi različnih športnih aktivnosti, vendar nič hujšega. Hvala za nasvet. Marko'

Marko, lepo pozdravljeni! Težave, ki jih omenjate, imajo lahko različne vzroke. Morda so povezane z vašim delom, kjer je problem hrbtenica in nepravilna drža. Nepravilna drža, ki pritiska na živec, lahko povzroči nepretočnost meridijanov, še posebej v zgornjem, vratnem delu hrbtenice, posledica pa so mravljinci v rokah. Zadevo dodatno poslabša izpostavljenost vetru, ki je eden od patogenih vplivov iz okolja, ki se mu je dobro izogniti, saj ustvari primanjkljaj krvi in s tem povezane splošne energije, oboje pa pušča posledice na vranici in jetrih. Bodite pozorni na to, da ne utrujate vratu s tem, da ga dalj časa zadržujete v enem, napetem položaju.

Dr. Cheng foto: Revija Maja

K odpravi tovrstnih težav lahko veliko pomagajo naslednje fizične aktivnosti:

1. Nežno premikajte glavo v vseh smereh.

2. Podrgnite dlani drugo ob drugo, da ustvarite toploto med dlanmi, in si ogrevajte vratni del, posebej si zmasirajte akupunkturno točko GB20 (feng chi) na obeh straneh vratu.

3. Masirajte si točke na hrbtni strani dlani, in sicer med kazalcem in sredincem za križ ter med sredincem in prstancem.

Pri prehrani je treba paziti, da jeste topla in vroča živila, da se izogibate hladnim pijačam in preveč surovi hrani. Ena od jedi, ki bi si jo lahko pripravili, so na primer popečena nemastna svinjska rebra - Kitajci imamo rek, da kar ješ, tisti del sebe krepiš.

Rebra narežete na manjše kose ter v osoljeni vodi kuhate, dokler niso skoraj kuhana. Posebej na olju popečete zdrobljen česen z malo soli, sladkorja, kisa in drugimi začimbami ter malo vina ali drugega alkohola. Temu dodate meso in skupaj popražite, dokler ni meso povsem skuhano.

Toplota dobro dene vranici, ki zaradi izčrpanosti ponavadi ustvarja vlago v telesu. Ali se to dogaja tudi vam, bi pokazal pregled v naši ordinaciji oz. pri izkušenem kitajskem zdravniku.

Če je v telesu poleg vlage prisoten še hlad, je priporočljiva kopel za noge z divjim pelinom. Za izločanje vlage bi bilo dobro piti čaj iz jobovih solz in kitajskega gloga. Sicer pa bi s kitajskimi zelišči lahko okrepili kri in energijo. Primerni zeliščni formuli bi bili lahko na primer Angel Form (Ba zhen) in Middle Form (Bu zhong yi qi). Pomagala bi tudi moksibustija, in sicer bi si lahko ogrevali vratni in ramenski predel. Dobro bi bilo tudi masirati akupunkturno točko SJ 5 (wai guan), ki pomaga pri odpiranju nepretočnih meridijanov in lajša bolečine.

Če se ponoči prebudite zaradi mravljincev, mravljince lahko odpravite tako, da si dlani podrgnete drugo ob drugo. Če so bolečine v hrbtu pogoste, pa bi bilo dobro, da pridete na nekaj terapij akupunkture v kombinaciji z ventuzami. To bi zagotovo odpravilo bolečine.

prejšnji članek
Brat Tanje Ribić nekoč vplivnež, danes se drži v ozadju ...
Svet slavnih
Brat Tanje Ribić nekoč vplivnež, danes se drži v ozadju ...
naslednji članek
Skrajni čas za menjavo opreme v spalnici
Zdravje
Skrajni čas za menjavo opreme v spalnici
#obraziavenija
obraziavenija