stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrajni čas za menjavo opreme v spalnici

11. 5. 2019; 01.00
Avtor: A.K.
spalnica

Fotografija je simbolična foto: Dreamstime

Ali veste, na koliko časa bi morali zamenjati skoraj vse kose v vaši spalnici?

Smo že globoko v pomladi pomlad in zagotovo ste že pomislili, da bo treba preprati in osvežiti garderobno omaro. Ste se spomnili tudi na pranje zaves? No, zagotovo pa ste pozabili na spalnico. Ali veste, na koliko časa je treba zamenjati vzmetnico, vzglavnik in prešito odejo?

Vzmetnica
Znebite se je vsakih deset let.
Začnimo pri postelji. Sploh veste, koliko je stara vaša vzmetnica? Če šteje več kot deset let, je čas, da si kupite novo. Vzmetnica iz lateksa ima rok trajanja okoli osem let, vzmetnica iz spominske pene naj ne bi štela več kot sedem let, vzmetnica z vzmetmi pa naj bi imela še krajšo življenjsko dobo.
Kako veste, kdaj jo zamenjati, če se ne spomnite, kdaj ste jo kupili? Če se večinoma v postelji počutite neudobno, se zbujate z bolečinami v hrbtenici, je zagotovo čas, da si kupite novo.

Vzglavnik


Znebite se ga vsaki dve leti.
Priporočamo, da vzglavnik zamenjate vsako leto ali najpozneje vsaki dve leti, ker absorbira olja iz naše kože, mrtve kožne celice, lase in podobno, kar ustvarja popolno okolje za pršice. Pranje vzglavnika priporočamo na tri do šest mesecev.
Kako veste, kdaj je pravi čas za menjavo? Če ga zložite na polovico in tako tudi ostane, je čas, da si kupite novega.
Vzglavnik iz lateksa je priporočljivo zamenjati na tri do štiri leta. Vzglavnik iz ajde menjajte na tri leta. Vzglavnik, polnjen s perjem, zamenjajte na 18 do 36 mesecev, iz spominske pene enako. Vzglavnik iz sintetičnih vlaken in poliestra pa zamenjajte na 6 do 24 mesecev.

Rjuhe
Znebite se jih vsaki dve leti.
Ste vedeli, da je tudi rjuhe treba menjavati, ne le pogosto prati? Po redni uporabi in mnogih pranjih vlakna rjuh začnejo razpadati in lahko pokažejo tudi znake obrabe. To sicer ne pomeni, da bodo razpadle, vendar pa je vidno, da rjuhe niso več nove. Zato jih vsekakor menjajte na dve leti.

prejšnji članek
Na pomoč: Mravljinčenje rok in prstov
Zdravje
Na pomoč: Mravljinčenje rok in prstov
naslednji članek
Njen zakonski svetovalec je Michael Caine
Svet slavnih
Njen zakonski svetovalec je Michael Caine