franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

So te okrogle jagode res strupene?

19. 6. 2020; 02.00
Avtor: Vesna M
indijski jagodnjak (Duchesnea indica)4

Jagode niso strupene, so pa neprijetnega okusa. foto: Profimedia

Pogosto jih lahko zasledite na vrtovih, zelenicah, tudi v podrasti gozdov. Mamljive okrogle jagode so zanimive zlasti otrokom …

Mnoge na prvi pogled spominjajo na gozdne jagode, a ne gre za to vrsto jagodnjaka. Plodovi so večji, izrazito okrogle oblike, že babice pa so glasno opozarjale, da ne smejo nikoli romati v usta, saj gre za strupene jagode. Pa to resnično drži? Preverimo …

Ne gre za sladko gozdno jagodo ...

Rastlina na fotografiji se imenuje indijski jagodnjak (latinsko: Duchesnea indica), izvira iz Jugovzhodne Azije, pri nas jo uporabljamo kot okrasno pokrovno rastlino, primerno za senčna in vlažna rastišča. Od gozdne jagode se razlikuje po rumenih cvetovih, pozornemu očesu pa bo tudi ob pogledu na živordeč plod jasno, da ne gre za priljubljene slastne gozdne sadeže. Jagoda indijskega jagodnjaka je namreč okrogla ter pokončno in ne kimasto rastoča. Prerez jagode razkriva belo sredico, ki se ne ponaša s sladkim, aromatičnim okusom.

Indijski jagodnjak ima rumene cvetove in izrazito okrogle plodove. foto: Profimedia

Indijski jagodnjak ni strupen, čeprav so to zelo pogosto poudarjali naši stari starši. Še danes je moč slišati opozorila, ki so se v dobri veri prenašala iz roda v rod. Čeprav gre za neresnične informacije, pa naj vam zaupamo, da vam uživanje plodov kljub temu zagotovo ne bo šlo v slast.

Če ste torej okrogle jagode zaužili, se vam ne bo pripetilo nič hudega, le neprijeten okus v ustih vas bo opominjal, da še zdaleč ne gre za slastne gozdne jagode, temveč zanimivo okrasno rastlino, ki jo je bolje opazovati, kot pa jesti.

Indijski jagodnjak (Duchesnea indica)

Indijski jagodnjak (Duchesnea indica) foto: Profimedia

prejšnji članek
Turistični boni že v obtoku
Življenjski slog
Turistični boni že v obtoku
naslednji članek
Tako lahko lonček kave polepša dan
Kulinarika
Tako lahko lonček kave polepša dan
#nasazenazenska
nasazenazenska