stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Slovenija: Dojijo pretežno ženske z višjo izobrazbo

1. 8. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
dojenje

Teden dojenja obeležujemo v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. foto: Profimedia

Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja. Vas zanima, kaj kažejo najnovejši podatki o dojenju v Sloveniji?

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), ki se jim pridružujemo tudi v Sloveniji. Svetovna zveza za dojenje vsako leto predlaga osnovno sporočilo tedna dojenja, s katerim usmeri pozornost javnosti na različne vidike dojenja. Z vodilom letošnjega tedna dojenja »Opolnomočimo starše, omogočimo dojenje« želimo opozoriti, kako pomembno je dobro informiranje bodočih staršev in staršev dojenčkov o laktaciji in dojenju, obenem pa zagotoviti kar najboljšo podporo in pomoč, da dojenje dobro (s)teče.

Teden dojenja foto: Profimedia

Rezultati raziskave o prehrani dojenčkov

Nedavno zaključena raziskava, »SI.Menu 2017/18«, ki je potekala v okviru evropskega programa EU Menu, posebno pozornost namenja prehrani dojenčkov in malčkov od prvih začetkov do uvajanja hrane in prehoda na družinsko prehrano. V raziskavo je bilo povabljenih 1006 naključno izbranih otrok s stalnim prebivališčem v Sloveniji v starosti od treh do dvanajstih mesecev (dojenčki) in v starosti od enega do dveh let (malčki). V raziskavi je sodelovalo 661 otrok in njihovih staršev. Z vprašalnikom smo pridobili podrobne podatke o prvih začetkih hranjenja vključenih otrok. Preliminarni podatki kažejo, da se hranjenje devetih od desetih dojenčkov v prvih dneh življenja prične z dojenjem; nakazuje se, da bolj pogosto z dojenjem pričnejo matere z višjo izobrazbo v primerjavi z materami z nižjo izobrazbo. S starostjo dojenčka dojenje upada. V šestem mesecu otrokove starosti so matere dojile dobro polovico dojenčkov (56 %), medtem ko v dvanajstem mesecu otrokove starostu matere dojijo le še dobro tretjino (32,9 %) dojenčkov ali pa ti zaradi materine odsotnosti dobijo obrok predhodno izbrizganega mleka vsaj enkrat v dnevu.

prejšnji članek
AURORA ROOTS: Osvojila znane Slovence, naj prepriča tudi vas!
Moda&Lepota
AURORA ROOTS: Osvojila znane Slovence, naj prepriča tudi vas!
naslednji članek
Na Kmetijo se ne vrača le Natalija!
Svet slavnih
Na Kmetijo se ne vrača le Natalija!
#obraziavenija
obraziavenija