državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Uravnotežene in abstraktne oblike v trendih oblikovanja

30. 7. 2019; 03.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
marcer breuer stol

Bauhaus foto: Profimedia

V trendih oblikovanja, opreme in arhitekture je vse bolj priljubljen slog, ki je zaznamoval sredino prejšnjega stoletja. Po letih zatišja se je v zadnjih letih vrnil v velikem slogu. Kje pa se skrivajo njegovi začetki?

Med letoma 1919 in 1933 je v Nemčiji delovala ena izmed zgodovinsko gledano najpomembnejših šol arhitekture in oblikovanja – šola Bauhaus, ki je močno vplivala na nadaljnji razvoj modernizma v Evropi in po svetu. Stanje po prvi svetovni vojni je namreč na območju Nemčije dovoljevalo radikalne eksperimente na vseh področjih umetnosti, kar je prejšnji režim zatiral. Zato nastanek šole umetnosti Bauhaus, ki jo je ustanovil arhitekt Walter Gropius, niti ni bilo tako veliko presenečenje. Glavna ideja šole je bila predvsem sožitje vseh vej umetnosti, slog, poimenovan po šoli, pa je postal eden izmed najvplivnejših slogov v modernem oblikovanju, arhitekturi, grafičnem oblikovanju, notranjem in industrijskem oblikovanju, tipografiji, umetnosti in arhitekturnem poučevanju. 

Po čem je znan slog Bauhausa?
Oblika mora biti vedno uporabljena zaradi funkcije, ne zaradi svoje estetske privlačnosti.
Materiali morajo odražati pravo naravo objektov in zgradb, kar se je kazalo v tem, da niso spreminjali ali skrivali materialov. Konstrukcije objekta ali stavbe, kot sta jeklo ali gred, niso skrivali, saj je bila del zasnove.
V delih se je odražal minimalistični slog umetnosti, arhitekture in oblikovanja, prednost pa so umetniki dajali linearnim in geometrijskim oblikam. Pomembne so bile črte, oblike in barve.
Znan je bil po kombinaciji treh barv: rdeče, modre in rumene.

Israel, Tel Aviv, Bauhaus arhitektura, trg Dizengoff foto: Profimedia

Israel, Tel Aviv, Bauhaus arhitektura, trg Dizengoff: Bauhaus je tudi po razpustitvi šole leta 1933 imel velik vpliv v zahodni Evropi, Kanadi, Združenih državah Amerike in Izraelu, kar je bila posledica selitev učencev po vsem svetu. Tel Aviv je bil recimo leta 2004 razglašen kot del svetovne dediščine, saj je bilo v njem po letu 1993 zgrajenih okoli 4000 stavb v slogu Bauhausa.

100 let Bauhausa
Letos mineva sto let od ustanovitve šole Bauhaus in istoimenskega sloga umetnosti. Nemška turistična organizacija zato pripravlja številne dejavnosti, ki bodo poudarile značaj te obletnice. Večplastno bogastvo Bauhausove dediščine v oblikovanju, arhitekturi, umetnosti in obrti tematizira v animiranem filmu in hkrati opozarja na osrednje lokacije Bauhausovega ustvarjanja v Weimarju, Dessauu in Berlinu, pa tudi na številnih krajih v zveznih deželah, ki so pomembni za to temo.
Več informacij: www.germany.travel/bauhaus 

Kako prepoznati slog?
Slog Bauhausa bi najlažje opisali s prepletanjem umetnosti in obrti v povezavi z modernizmom, kar je razvidno predvsem iz poudarka na funkciji umetnosti v delih. Gre predvsem za cilj, da se umetnost vrne v vsakdanje življenje in oblikovanje. Delo v slikarstvu, arhitekturi ali notranji opremi nima pretiranih okraskov, poudarek pa je na uravnoteženih in abstraktnih oblikah. 
Slike so navdihnjene predvsem z arhitekturo, ki običajno združuje ravne površine s prekrivajočimi se oblikami, ki nakazujejo na dimenzionalnost. 
V arhitekturi se lahko slog prepozna predvsem po harmonično uravnoteženih geometrijskih oblikah, poudarek pa je na uporabnosti in funkciji prostora. 
V notranji opremi je poudarek na preprostosti in odprtosti, prostori pa so opremljeni predvsem minimalistično z ikonskim pohištvom.


Bauhaus foto: Profimedia

Bauhaus stol in Marcel Breuer:
Marcel Breuer je bil eden izmed najbolj prepoznavnih oblikovalcev sloga Bauhausa. Med najbolj znanimi so zagotovo mizica za lepotičenje, zložljive mize in pa usnjeno-kovinski stol. Klubski stol je bil oblikovan z namenom uporabnosti za nov slog življenja in je bil del Bauhausove kolekcije pohištva iz leta 1926. 

Bauhaus foto: Profimedia

Schminke hisa
Hans Scharoun je leta 1930 zasnoval hišo za lastnika tovarne testenin v Löbauu, Fritza Schminkeja. Gre za enega izmed štirih najbolj izstopajočih primerov nove arhitekture. Zgrajena je bila po potrebah lastnika in ustrezno umeščena v okolje. Od leta 1978 je zaščitena. Gre pa za »moderno hišo za dva starša, štiri otroke in občasne goste«.

Bauhaus foto: Profimedia

Slika, narejena v slogu Bauhausa
Slike so navdihnjene predvsem z arhitekturo, ki običajno združuje ravne površine s prekrivajočimi se oblikami, ki nakazujejo na dimenzionalnost. Tudi v umetnosti so prevladovale rdeča, morda in rumena barva. 

Bauhaus foto: Profimedia

Zibka Peter Keler
Zibelka oblikovalca Petra Kelerja iz leta 1922 je eden izmed najbolj prepoznavnih kosov sloga Bauhaus. 

Bauhaus foto: Profimedia

Čajnik, Marianne Brandt
Elegantni čajnik je leta 1924 oblikovala Marianne Brandt. Poleg čajnika je oblikovala tudi posodo za sadje in najbolj prestižno kovinsko kolekcijo – kolekcijo za čaj in kavo. 

Bauhaus foto: Profimedia

Bauhaus svetilka

Znano svetilko je leta 1924 oblikoval Wilhelm Wagenfeld, ki je v tem delu odlično predstavil rešitev med razmerji in funkcionalnostjo svetilke. Oblikoval jo je predvsem za osvetlitev prostora in ne zgolj kot namizno luč.

prejšnji članek
Peterka: 'Uživam, kot nisem še nikoli!'
Svet slavnih
Peterka: 'Uživam, kot nisem še nikoli!'
naslednji članek
Test: Naravni repelenti neuspešno odganjajo komarje
Zdravje
Test: Naravni repelenti neuspešno odganjajo komarje