gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Gorazd Potočnik ustvarjal v slogu Bauhausa

19. 4. 2019; 10.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Bauhaus, Goraz POtočnik

Gorazd Potočnik foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj.

Slaščičarski mojster Gorazd Potočnik rad stopa iz začrtanih okvirov svojega poklica in ustvarja drugačne, inovativne in predvsem okusne slaščice. Zato ni presenetljivo, da se je odzval na povabilo Nemške turistične organizacije in s svojimi mojstrovinami počastil leto, ko praznujemo stoto obletnico nemške šole umetnosti, znane pod imenom Bauhaus.

Skrivnost Bauhausa

V Nemčiji je med letoma 1919 in 1933 delovala umetniška šola Bauhaus, znana po svojem posebnem slogu modernističnega dizajna. Čeprav jo je ustanovil arhitekt Walter Gropius in izraz Bauhaus dobesedno pomeni gradnjo hiš, prva leta obstoja ni imela svojega oddelka za arhitekturo. Ideja same šole je bila, da bi v njej ustvarili celotno delo umetnosti, ki bi bile v končnem izdelku tudi združene. Slog Bauhaus je kasneje postal eden izmed najbolj vplivnih slogov v modernem dizajnu in umetnosti ter izobraževanju različnih ravni umetnosti. Hkrati pa je močno vplival na nadaljnji razvoj umetnosti, grafičnega oblikovanja, notranjega oblikovanja, industrijskega oblikovanja, tipografije in ne nazadnje tudi arhitekture. 

Bauhaus foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj.

Bauhaus foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj.



Ena od glavnih značilnosti sloga je bila, da so uporabljali prave materiale, ki so prikazovali pravo naravo objektov in hiš, kar pomeni, da materialov niso preoblikovali ali jih skrivali zaradi same estetike. Niso čutili želje po tem, da bi skrili konstrukcijo določene zgradbe, temveč so jo vpletli v končni videz. Šlo je predvsem za minimalistični slog oblikovanja na vseh ravneh, pomembne so bile linije, oblike in barve, vse drugo ni bilo pomembno. Slog Bauhausa in njegove vplive pa je najlažje prepoznati po treh osnovnih barvah - rumeni, rdeči in modri, minimalizmu, geometrijskih linijah in ročni izdelavi, ki daje videz množične proizvodnje. Nemčija bo v letu 2019 ob stoti obletnici namenila številne aktivnosti tej pomembni šoli umetnosti, s prvimi pa je začela tudi v Sloveniji. 

Gorazd Potočnik foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj.

Bauhaus foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj.


Slaščice v slogu Bauhausa
Slovenski slaščičarski mojster Gorazd Potočnik, ki iz čokolade zna ustvariti marsikaj okusnega, posebnega in zanimivega, prav tako pa je tudi odličen demonstrator in pripravljen deliti svoje bogato čokoladno znanje, je stopil pred poseben izziv ustvarjati v slogu, ki je predvsem v Nemčiji pa tudi drugod po Evropi in svetu v prejšnjem stoletju pustil močan pečat. Gorazd se je poigral tako z geometrijskimi vzorci (krog, kvadrat in trikotnik) kot tudi z osnovnimi barvami, ki jih je ustvaril z naravnimi postopki, ter tako po svoje poustvaril prepoznaven slog. Je imel ob tem kakšne težave? Priznal je, da je bila edina težava ta, ki je v svetu kulinarike stalnica - poustvariti modro barvo, ki je bila pri njegovih slaščicah zaradi narave dela nekoliko vijolična. 
Svoji domišljiji pa je pustil prosto pot tudi pri ustvarjanju čokolad, ki so ponazarjale najbolj prepoznavne stvaritve, ki so nastale v šoli umetnosti Bauhaus. Te je poustvaril z odtisom na jedilno hostijo, ki jo je nato prelil s čokolado in ji dodal elemente, s katerimi je dodatno izpostavil slog Bauhausa. 

Foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj

Bauhaus

Bauhaus foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj.

Bauhaus

Bauhaus foto: #CelebratingBauhaus/Helena Kermelj.

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Če želite rezultate, se zanesite sami nase
Horoskop
Dnevni horoskop: Če želite rezultate, se zanesite sami nase
naslednji članek
Slovensko podjetje navdušilo Khloe Kardashian
Svet slavnih
Slovensko podjetje navdušilo Khloe Kardashian
#nasazenazenska
nasazenazenska