pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pojav resnih plučnih obolenj zaradi elektronskih cigaret

28. 8. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
kajenje, elektronska cigareta

foto: Profimedia

Nacionalni inštitut za javno zdravje obvešča, da v 22 zveznih državah Združenih držav Amerike poročajo o 193 primerih resnih pljučnih obolenj med uporabniki elektronskih cigaret, večinoma med mladostniki in mladimi odraslimi. En primer se je končal s smrtjo obolelega.

"O prvih primerih so začeli poročati konec junija. Ameriški center za nadzor bolezni (Centers for Disease Control) in javnozdravstveni strokovnjaki iz posameznih zveznih držav še niso identificirali vzroka obolenj, vendar pa oboleli poročajo o uporabi elektronskih cigaret v tednih in mesecih pred sprejemom v bolnišnico. Medtem ko so si nekateri primeri podobni in kažejo na povezavo z uporabo elektronskih cigaret pa je potrebno zbrati dodatne informacije za določitev vzroka obolenj," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Simptomi težav

In kakšne zdravstvene težave so zaznali bolniki? Kot poročajo na NIJZ, so bolniki zaznali postopen pojav znakov v strani dihal, to so kašelj, težave pri dihanju in utrujenost, ki so se poslabšali v času nekaj dni ali tednov. "Poročajo tudi o drugih težavah kot so zvišana telesna temperatura, bolečine v prsih, izguba telesne teže, slabost in driska. Nekateri so potrebovali mehansko ventilacijo pljuč. RTG in CT slike pljuč prikazujejo zgostitve v obeh pljučnih krilih, strokovnjaki pa so potrdili, da ne gre za bolezen povzročeno z mikrobi (nalezljivo bolezen)."

Raziskave še potekajo

Ameriški vladni urad za zdravila in prehrano (Food and Drug Administration) in Ameriški center za nadzor bolezni ter strokovnjaki v javnem zdravju še zbirajo podatke o uporabljenih elektronskih cigaretah oziroma sestavinah ter jih analizirajo. Trenutno ni identificiran kakršenkoli posamezen izdelek ali snov, ki bi lahko povzročila ta obolenja oziroma z obolenji ni bil dosledno povezan določen izdelek.

prejšnji članek
Če se aktivno ukvarjate s športom, bodite pozorni na to
Svet slavnih
Če se aktivno ukvarjate s športom, bodite pozorni na to
naslednji članek
KUMFest 2019: dvodnevna zabava z Draženom Zečićem, Tanjo Žagar, Poskočnimi muzikanti in bogatim dnevnim programom!
Svet slavnih
KUMFest 2019: dvodnevna zabava z Draženom Zečićem, Tanjo Žagar, Poskočnimi muzikanti in bogatim dnevnim programom!