stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj pralni stroj trga perilo?

12. 6. 2020; 03.00
Avtor: V.M.
pralni stroj

Zakaj se pojavljajo luknjice? foto: Dreamstime

Se vam je že pripetilo, da se vam je v pralnem stroju strgalo perilo? Veste, niste edini, vse več je namreč potrošnikov, ki se soočajo s to težavo. Preverimo skupaj, zakaj lahko pride do te nevšečnosti …

Kot poročajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, veliko potrošnikov tarna nad poškodbami perila, ki nastanejo med samim pranjem v pralnem stroju. Gre za luknjice, ki se pojavljajo zlasti na bombažnih majicah, sicer pa tako na cenenih, kot dražjih oblačilih. Pri tem je potrebno poudariti, da poškodbe niso vezne zgolj na določeno znamko pralnega stroja.

Ko so posamezniki želeli odkriti vzrok težave, so jih serviserji odpravili s trditvijo, da s samim strojem ni nič narobe. »Trdijo, da mora biti vzrok za težave v slabi kakovosti tekstilnih materialov ali v neustreznem načinu pranja, a potrošniki se jezijo, da to ni res. Poškodb je preprosto preveč. Vsi zagotavljajo, da pri sestavi perila in uporabi stroja zelo natančno upoštevajo priporočila proizvajalcev. Luknjice se pojavljajo na materialih različnih kakovostnih razredov, tako na cenenih otroških majicah kot na dragih ženskih in moških oblačilih. Med potrošniki že krožijo razmišljanja, da luknjice na bombažnih oblačilih morda povzročajo 'neke žuželke', tako kot jih molji povzročajo v volni,« pojasnjujejo na ZPS, kjer so se lotili iskanja pravih odgovorov, pri čemer so se obrnili na izkušene strokovnjake, poznavalce pralne tehnike.

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

In kaj so ugotovili? Da težavo tudi omenjeni strokovnjaki prav dobro poznajo. Še več, nevšečnosti spremljajo, a odgovora zanje žal še niso našli.

»Zagotovili pa so, da žuželke, ki bi se hranile s celulozo (bombaž je celulozno vlakno), ne obstajajo. Pravijo, da so poškodbam močneje izpostavljene prav majice iz bombaža, ker se pri pranju zanke pletiva zrahljajo in sprostijo, trdnost bombaža pa je v mokrem stanju manjša. Poškodbe so kombinacija več vzrokov, od kakovosti materialov in oblikovanja sodobnih oblačil (težke zadrge, zakovice) do mehanskih poškodb med pranjem, ki so posledica iskanja tehnoloških meja. Peremo velike količine perila v razmeroma majhnih bobnih (velike zmogljivosti strojev) in v precej majhni količini vode, zato se materiali močneje drgnejo. Poleg tega so zaradi trenda pranja pri nižjih temperaturah pralna sredstva, ki jih uporabljamo, bolj agresivna, in možnosti, da so tudi sestavine v detergentih vzrok za poškodbe, ni mogoče popolnoma izključiti. Agresivne kemikalije se morda zaradi majhne količine vode in nizke temperature med pralnim procesom še ne povsem raztopljene ujamejo v sproščena, nabrekla vlakna omočenih majic in poškodujejo celulozo,« so podrobno pojasnili možne vzroke za nastanek težav, kar pa ne pomeni, da je pravi odgovor na zastavljeno vprašanje. Problem za enkrat namreč še ni razjasnjen, strokovnjake pa čaka še nemalo dela …

prejšnji članek
Bučkina juha z meto
Kulinarika
Bučkina juha z meto
naslednji članek
Teden restavracij: Bi kaj dobrega pojedli?
Kulinarika
Teden restavracij: Bi kaj dobrega pojedli?