Kulinarika
 

Teden restavracij: Bi kaj dobrega pojedli?

12. 6. 2020; 13.00
Avtor: STA / V.M.
teden restavracij

Teden restavracij foto: Arhiv Tedna Restavracij

Restavracije po vseh Sloveniji bodo danes sprejele prve goste v okviru Tedna restavracij, prireditve, katere namen je z ugodno ceno približati vrhunsko kulinariko širšemu krogu ljudi. Tokratni poudarek je povezovanje preteklosti in sodobnosti, z izzivom pa se bo spopadlo več kot sto restavracij.

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem nagradijo svoje stalne goste za zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno vedno draga.

Letošnji spomladanski teden je bil načrtovan že marca, a ga je takrat odnesla epidemija bolezni novega koronavirusa. Sedaj naj bi, kot je pred dnevi podaril selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger, prireditev pokazala, kako je mogoče v najboljših restavracijah in ob dobri hrani, seveda z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in protikoronskih priporočil, ponovno uživati.

Cena menijev tokrat ostaja enaka lanski, torej 19 evrov. foto: FB Teden restavracij

Poseben poudarek so organizatorji namenili povezovanju preteklosti in sodobnosti. Vrhunska kakovost mora namreč črpati iz bogate tradicije, hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati, so zapisali v Šoli okusov Vivi.

Cena menijev tokrat ostaja enaka lanski, torej 19 evrov. Izjema so najboljše ocenjene restavracije - tiste z največ srčki - kjer je zaradi "dodatka na kakovost" cena posebnega menija 25 evrov.

"Z doplačilom za srčke želimo še bolj spodbuditi obisk v restavracijah z enim in dvema srčkoma času Tedna restavracij, razbremeniti gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih oz. najboljše ocenjenih restavracijah, odpraviti uravnilovko pri gostinskih cenah, izpostaviti pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov ter omogočiti boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah," je pojasnil Mencinger.

Slovenski Teden restavracij se je začel v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami, ceno 12 evrov na meni in 3000 gosti. Lani je v dveh akcijah 100 restavracij obiskalo več kot 90.000 gostov.

Poseben poudarek so organizatorji namenili povezovanju preteklosti in sodobnosti.

Poseben poudarek so organizatorji namenili povezovanju preteklosti in sodobnosti. foto: FB Teden restavracij

prejšnji članek
Zakaj pralni stroj trga perilo?
Zdravje
Zakaj pralni stroj trga perilo?
naslednji članek
Čuki prenovili 30 let staro
Svet slavnih
Čuki prenovili 30 let staro

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.