Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Teden restavracij: Bi kaj dobrega pojedli?

12. 6. 2020; 01.00
Avtor: STA / V.M.
teden restavracij

Teden restavracij foto: Arhiv Tedna Restavracij

Restavracije po vseh Sloveniji bodo danes sprejele prve goste v okviru Tedna restavracij, prireditve, katere namen je z ugodno ceno približati vrhunsko kulinariko širšemu krogu ljudi. Tokratni poudarek je povezovanje preteklosti in sodobnosti, z izzivom pa se bo spopadlo več kot sto restavracij.

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem nagradijo svoje stalne goste za zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno vedno draga.

Letošnji spomladanski teden je bil načrtovan že marca, a ga je takrat odnesla epidemija bolezni novega koronavirusa. Sedaj naj bi, kot je pred dnevi podaril selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger, prireditev pokazala, kako je mogoče v najboljših restavracijah in ob dobri hrani, seveda z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in protikoronskih priporočil, ponovno uživati.

Cena menijev tokrat ostaja enaka lanski, torej 19 evrov. foto: FB Teden restavracij

Poseben poudarek so organizatorji namenili povezovanju preteklosti in sodobnosti. Vrhunska kakovost mora namreč črpati iz bogate tradicije, hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati, so zapisali v Šoli okusov Vivi.

Cena menijev tokrat ostaja enaka lanski, torej 19 evrov. Izjema so najboljše ocenjene restavracije - tiste z največ srčki - kjer je zaradi "dodatka na kakovost" cena posebnega menija 25 evrov.

"Z doplačilom za srčke želimo še bolj spodbuditi obisk v restavracijah z enim in dvema srčkoma času Tedna restavracij, razbremeniti gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih oz. najboljše ocenjenih restavracijah, odpraviti uravnilovko pri gostinskih cenah, izpostaviti pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov ter omogočiti boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah," je pojasnil Mencinger.

Slovenski Teden restavracij se je začel v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami, ceno 12 evrov na meni in 3000 gosti. Lani je v dveh akcijah 100 restavracij obiskalo več kot 90.000 gostov.

Poseben poudarek so organizatorji namenili povezovanju preteklosti in sodobnosti.

Poseben poudarek so organizatorji namenili povezovanju preteklosti in sodobnosti. foto: FB Teden restavracij

prejšnji članek
Zakaj pralni stroj trga perilo?
Zdravje
Zakaj pralni stroj trga perilo?
naslednji članek
Čuki prenovili 30 let staro
Svet slavnih
Čuki prenovili 30 let staro