Soljenje foto: Pexels
Kdor poje preveč soli, na stežaj odpre vrata boleznim visokega krvnega tlaka in kapi - takšno je pogosto mnenje. Slovenci naj bi kar za 140 odstotkov presegali priporočila o zdravju varnem uživanju soli.
Je preveč soli škodljivo?
Nedavna kanadska raziskava je pokazala, da uživanje prevelikih količin soli zdravju ne škoduje tako zelo, kot domnevamo. Nekaterim ljudem naj bi celo pomagalo varovati srce in ožilje. Andrew Mente in njegovi kolegi so v študiji zajeli podatke 95.767 ljudi v starosti od 35 do 70 let iz 18 držav. Njihov rezultat: jedilna sol postane problematična za zdravje, kadar jo dnevno zaužijemo več kot 12,5 grama.
Natrij kot krivec
Do visokega krvnega tlaka in pojava kapi po ugotovitvah znanstvenikov privede predvsem velika količina natrijevega klorida iz soli. Hkrati so znanstveniki med drugim odkrili dokaze, da lahko uživanje manj kot 12 gramov soli dnevno pripelje do manj pojavov srčnih infarktov in nižje stopnje umrljivosti, Sol je tako lahko celo zdrava.
Ali se lahko odvadim od soli?
Vzpodbudno je dejstvo, da se človeški organizem v razmeroma kratkem času brez težav prilagodi na manjšo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani. Raziskave s postopnim zmanjšanjem vnosa soli in z vzdrževanjem zmanjšane količine za 8 do 12 tednov so pri preiskovancih namreč pokazale, da se je potreba po soli občutno zmanjšala; količina soli, ki so jo uživali pred zmanjšanjem, pa je postala po njem celo neprijetna.
Čim več jedi zase pripravite doma iz osnovnih živil. Takšna hrana je bolj kakovostna, vsebuje več koristnih hranilnih snovi in veliko manj soli. foto: Dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.