stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koruza vsebuje številne antioksidante

18. 9. 2020; 02.00
Avtor: SVET24
KORUZA

Imate radi koruzo? foto: Dreamstime

Sicer velja, da nam je koruzo, kot tudi nekaj drugih kultur, do danes uspelo predelati do neprepoznavnosti, a v svoji prvinski obliki še zmeraj velja za okusno in hkrati zdravo izbiro. Če boste izbrali koruzo v polnvredni obliki, boste zaužili veliko več koristnih snovi.

V številnih raziskavah, ki so jih opravili čez lužo, natančneje na priznani ameriški univerzi Yale, so strokovnjaki potrdili, da je najbolj zdrava polnovredna koruza, podobno kot polnovredna pšenica. Polnovredna koruza vsebuje veliko koristnih karotenoidov, med katerimi prevladujeta lutein in zeaksantin, antioksidanta, ki varujeta celice pred oksidativnim stresom ter številnimi kroničnimi in rakavimi boleznimi. Raziskave so potrdile, da redno uživanje koruze koristi vidu in preprečuje nastanek sive mrene. V koruzi najdemo tudi številne antocianine, bioaktivne substance, ki so pomembne za zdravje; zgolj z eno skodelico koruze zadostimo približno četrtini dnevne potrebe po nepogrešljivih gradnikih zdravja.

Koruza vsebuje toliko kalija, kolikor ga je v manjši banani, tako skodelica koruze zadosti devetim odstotkom dnevne potrebe po tem mineralu.

Sladka koruza hitro izgublja svoje tipične lastnosti, zato jo uporabimo v čim krajšem času po tem, ko je pobrana.

Sladka koruza hitro izgublja svoje tipične lastnosti, zato jo uporabimo v čim krajšem času po tem, ko je pobrana. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Igrajte se s parketom!
Življenjski slog
Igrajte se s parketom!
naslednji članek
Ljubezen na vasi: Voditeljica rodila deklico
Svet slavnih
Ljubezen na vasi: Voditeljica rodila deklico