zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dihalna tehnika za izboljšanje imunskega sistema

17. 9. 2020; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
profimedia-0138499045 (1)

Dihalne vaje foto: Profimedia

Dih je most med telesom in umom. Dihanje pomeni življenje. Dihalne vaje lahko izjemno pripomorejo k izboljšanju imunskega sistema.

Strokovnjaki menijo, da je redno izvajanje globokega dihanja tudi odlična sprostitvena tehnika. Najboljše pri tehnikah dihanja je, da so preproste in jih lahko izvajate kjerkoli. Vzele vam bodo le nekaj minut dnevno, a pripomorejo k zniževanju krvnega tlaka, telo je bolje prekrvljeno. Z dihalnimi tehnikami se spodbuja občutek miru, okrepi imunski sistem, kar blagodejno vpliva na vitalnost vašega celotnega telesa.

Zmagoviti dih - Udžaji pranajama

Zmagoviti dih je prisoten skozi celotno vadbo joge. Uporabljate ga pri vseh asanah - telesnih položajih. Z njim se telo dodatno prečisti, prediha. Zvok pri tem dihu je podoben valovanju morja in nastane zaradi stiska glasilk v grlu. Dihate le skozi nos. S to tehniko dihanja prejmete močan vir energije.

Joga foto: Pixabay

Izvedba: Sedite v osnovnem sedečem položaju ali v lotosu. Počutiti se morate sproščeno in pomirjeno. Lahko si pod zadnjico položite blazino, da se boste počutili še udobneje. Zaprete oči. Predstavljate si, da ste sami v prostoru. Čeprav je okrog vas lahko glasno in pestro, občutite tišino in mir. To ponotranjite in nadaljujete z vajo. Osredotočite se na grlo, prsni koš in trebuh. Izdihnete in stisnete presredek, rahlo stisnete trebušne mišice, tako da se popek čim bolj približa hrbtenici. Z globokim vdihom napolnite pljuča, trebuh miruje. Z izdihom stisnete vse prej našteto in aktivirate še glasilke, ki jih stisnete pri izdihu. Z izdihom ustvarite šum.

Opombe: Redna praksa vam bo omogočila avtomatizacijo tega dihanja in pomagala doseči nov pogled na jogo, sproščanje in predvsem na dihalne tehnike. Jogijski dih se razlikuje od normalnega dihanja, a vaja dela mojstra. Potrebno je, da ga večkrat vključite ali pa ga izvajate tudi posebej, npr. pred samo vadbo joge.

prejšnji članek
Posebna čast za Dončića, ki je v družbi najboljših
Svet slavnih
Posebna čast za Dončića, ki je v družbi najboljših
naslednji članek
Zakaj ni dobro preskakovati zajtrka?
Zdravje
Zakaj ni dobro preskakovati zajtrka?
#nasazenazenska
nasazenazenska