nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Brez melatonina, hormona mladosti, ni dobrega spanja

6. 11. 2020; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
spanec, spanje, ženska, postelja

Kako pa vi spite? foto: Profimedia

Ste vedeli, da ima melantonin velik vliv na kvaliteto vašega spanca?

Melatonin nastaja v žlezi češariki v možganih ter v očesni mrežnici, leči, gastrointestinalnem traktu in drugih tkivih. Največji organ, ki proizvaja melatonin, je koža. Melatonin poleg funkcije antioksidanta sodeluje tudi pri ciklu za spanje - budnost tako, da povzroča zaspanost in zniža telesno temperaturo. Naša biološka ura nadzira naravni cikel spanja in budnosti ter nadzoruje, koliko melatonina naše telo proizvaja. Običajno ravni melatonina začnejo naraščati proti večeru, najvišje ravni se proizvajajo od 2. do 4. ure zjutraj, nato pa raven začne padati. Količina melatonina, ki ga naše telo proizvaja, je odvisna od svetlobe.

Med zimskimi meseci, ko so dnevi krajši, lahko naše telo proizvaja melatonin bodisi prej bodisi pozneje v dnevu kot navadno. Ta sprememba lahko povzroči simptome sezonske razpoloženjske motnje (SAD) ali zimske depresije.

(vir: Diagnostični laboratorij, Ljubljana)

foto: profimedia

S starostjo količina melatonina upada

Količina hormona po 25. letu začne upadati. Po 80. letu starosti ga žleza ne izdeluje več. Ko telo raste, samo izdeluje melatonin iz aminokisline l--triptofana. Po 20. letu se proizvodnja upočasni, po 50. letu pa telo izdela le še tretjino količine melatonina iz mladosti. Zato ga tudi imenujemo hormon mladosti.

V medicini se melatonin uporablja proti nespečnosti ali za zdravljenje porušene arhitektonike spanja. Ima veliko prednosti pred vsemi drugimi uspavali (to so večinoma uspavala skupine benzodiazepinov). Melatonin, ki je naravna sestavina, omogoča zdravo arhitektoniko spanja (menjavanje faz spanja REM in NEREM) in jo celo na novo vzpostavlja.

prejšnji članek
Samo še do 11. novembra: Brezplačne športne vsebine priznanih slovenskih strokovnjakov
Zdravje
Samo še do 11. novembra: Brezplačne športne vsebine priznanih slovenskih strokovnjakov
naslednji članek
Intervju: Ditka, pevka, ki navdušuje z uglasbeno poezijo
Svet slavnih
Intervju: Ditka, pevka, ki navdušuje z uglasbeno poezijo
#obraziavenija
obraziavenija