stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S citrusi do zdravja

5. 1. 2021; 04.00
Avtor: A.K.
citrusi

Citrusi foto: Profimedia

Citrusi ali agrumi so zelo priljubljeni sadeži, ki poleg sočnosti in svežine ponujajo tudi veliko vitaminov in mineralov, ključnih za naše zdravje.

Agrumi so bogati s hranili, ki pomagajo okrepiti imunski sistem in jih je skoraj nujno uživati pri prebolevanju bolezni. Uspevajo v tropskem in subtropskem podnebju in imajo prepoznaven kiselkast in hkrati osvežujoč okus. Vsebujejo flavonoide, karotenoide, sterole, limonoide in vitamin C. Ti naj bi pomagali preprečevati nastanek raka na črevesju ter dojkah, poročajo nekatere raziskave. 

Citrusi pomagajo ublažiti nosečniško slabost. foto: Profimedia

Mandarina


Mandarine so znane po visoki vsebnosti vitamina C, vitamina A in folne kisline. Vsebujejo tudi vitamin B, kalcij, magnezij, cink, baker in železo. So močan antioksidant, ki nas ščiti pred raznimi boleznimi. Ker vsebujejo malo kalorij (ena jih vsebuje le 50), so izjemno priljubljene v dietah. Ne vsebujejo maščob in holesterola, pravzaprav znižujejo slab holesterol. So resnično zdravo živilo, saj pomagajo preprečevati debelost, diabetes tipa 2 in aterosklerozo. Odlične so ne le za fizično, ampak tudi za psihično počutje. Lahko vam namreč izboljšajo razpoloženje že s svojim vonjem, ki pozitivno vpliva na stres, depresijo in tesnobo, poročajo s klinike Mayo. Kot zanimivost gre izpostaviti dejstvo, da je bela skorjica, ki se skriva pod mandarinino lupino, najboljša za vaše zdravje, saj je polna flavonoidov. 

Pomaranča
Pomaranče so prav tako bogate z vitaminom C in pomagajo krepiti imunski sistem ter so obvezno živilo pri prehladu. Tudi pomaranča je nizkokalorično živilo, vsebuje namreč le 60 kalorij. Polna je vlaknin, ki pospešujejo prebavo, ima pa tudi veliko kalcija. Razen v velikosti in teži se ne razlikuje močno od mandarin, sploh po vsebnosti vitaminov, mineralov in zdravju prijaznih učinkovin.  

Klementina
Klementine so zelo podobne mandarinam, vendar so manjše. So mešanica med mandarinami in pomarančami, zato prav tako vsebujejo veliko vitamina C. V resnici je mandarina ena od izvirnih vrst citrusov skupaj z limono in pomelom. Pomaranča, ki je najbolj priljubljen agrum, je v bistvu križanec med mandarino in pomelom, medtem ko je klementina križanec med pomarančo in mandarino. Razlika med mandarino in klementino je vidna pri lupljenju, saj je mandarine precej lažje olupiti, ker je med sadežem in lupino tanka bela plast, zaradi katere ta lažje odstopi. Ločimo jih lahko tudi po krhljih, mandarine naj bi jih mele nekje med 9 in 10, medtem ko imajo klementine okoli 12 krhljev. Čeprav nekatere mandarine nimajo pešk, pa so predvsem klementine znane po tem, da pešk nikoli ne vsebujejo. 

Pomelo
Pomelo je sicer ena izmed izvirnih vrst citrusa, ki pa ga je izpodrinil njegov potomec, grenivka. Je največji med citrusi in tudi najtežji. Znan je po svojih učinkih zniževanja holesterola in pospeševanja prebave. Vsebuje tudi veliko vitamina C in kalija ter spodbuja tek. Pomagal naj bi tudi pri simptomih prehlada in celo pri srčni kapi. 

Grenivka
Grenivke so priljubljeno sadje v hladnejših mesecih, ker prav tako vsebujejo veliko vitamina C in ščitijo pred prehladi ter krepijo imunski sistem. Bogate so z vitamini B1, B2, B9 in C, še posebej priljubljene pa so v sokovih v kombinaciji z drugim sadjem. Če jo jeste na prazen želodec, deluje dobro na prebavo in želodec. Znižuje tudi sladkor v krvi, zato je še posebej priljubljena med ljudmi z diabetesom tipa 2. Bodite previdni, če jemljete kakršnakoli zdravila in hkrati uživate ta sadež, saj se ob sočasni uporabi koncentracija nekaterih zdravil v krvi zniža, ker grenivka zavira absorpcijo iz prebavil. 

Kumkvat
Kumkvati so majhni agrumi, ki so videti kot mandarine, le da so bolj podolgovati. Zanimivo pri kumkvatih je, da je njihova lupina užitna, so pa prav tako polni vitamina C in mineralov. Vsebujejo tudi vitamin A, kalcij, kalij, fosfor in riboflavin. 

Pektin, ki ga vsebuje limona, zelo ugodno vpliva tudi na naše črevesje in ureja prebavo. foto: Pixabay

Limona
Limone so bogate s kalijem in vitaminom C, vsebujejo pa tudi veliko magnezija, kalcija in fosforja. Antioksidanti v limonah delujejo protivnetno, ščitijo pred boleznimi srca in ožilja in blažijo alergije. Limona je bogata tudi s pektinom, ki je izjemno pomemben za prebavo ter uravnavanje maščobe in krvnega sladkorja. Pospeši metabolizem, daje občutek sitosti in ima mnogo pozitivnih učinkov, na primer pri zniževanju holesterola, pomaga pri celjenju ran, olajša respiratorne tegobe in pomaga pri zgagi. Učinkovita je pri bakterijskih okužbah, odlično deluje proti parazitom in glivicam, učinkuje tudi kot antidepresiv.

prejšnji članek
Rok Kunaver bo bral pravljice
Svet slavnih
Rok Kunaver bo bral pravljice
naslednji članek
Ali je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega?
Zdravje
Ali je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega?