zelena foto: Profimedia
To so seveda vedele že naše babice in dedki, zato so luštrek pogosto dodajali žganju za želodčne težave, zeliščnim likerjem in grenčicam. Luštrek lahko poleg koromača in koprive dodate tudi v zmes za kruh in si tako spečete »kruh za želodec«, ki ga je priporočala Hildegarda iz Bingna. Blagodejno na želodec s preveč kisline deluje tudi zelena, ki je eno najbolj bazičnih oziroma alkalnih zelenih živil, saj pomaga nevtralizirati kisline v telesu in tako uspešno nevtralizira presežek želodčne kisline.
Italijanski znanstveniki so dokazali, da uspešno deluje tudi proti nevarni želodčni bakteriji H. pylori, sicer pa se lahko pohvali z močnim protibakterijskim, protiglivičnim in protivirusnim delovanjem v vseh telesnih sluznicah – tako v ustih in žrelu kot želodcu in črevesju. Ali ste vedeli, da zelena ni le začimba, ki jo posušeno dodamo jedem, temveč lahko v kuhinji uporabite tudi cele gomolje zelene? Kose gomoljev zelene lahko namreč dodate juhi ali jih spečete v pečici namesto krompirja, ki mu je po okusu tudi zelo podobna. Odlična je v namazih in sveža, naribana kot priloga.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.