Zdravje
 

Do boljše prebave s cvetačo

4. 2. 2021; 13.00
Avtor: Zoran Franc
cvetača

Pomagajte si s cvetačo. foto: Pixabay

Cvetačo v zimskih mesecih pogosto opazimo na trgovinskih policah. Nekateri je morda ne marajo preveč, a naj poudarimo, da je odličen vir hranilnih snovi in prava zakladnica vlaknin za zdravo črevesje in srce.

Cvetača je križnica z nekoliko specifičnim okusom, ki pa ga je mogoče vkombinirati v različne jedi. Primerna je za pripravo juh, omak, samostojnih jedi, prilog, pice, uporabimo jo lahko namesto riža in še bi lahko naštevali. Zato nikar ne odlašajte, temveč s pridom uporabite bele cvetke!

Izboljšajte prebavo

Kot smo že povedali, je cvetača odličen vir vlaknin, ki so hrana predvsem koristnih bakterij v črevesju, to pa prispeva k zdravju prebavnega sistema. Vlaknine nas tudi izredno nasitijo, čeprav hrana ni kalorična, zato so še kako pomembne v boju proti odvečnim kilogramom. Cvetača tako velja za eno najboljših dietnih živil, med drugim tudi zato, ker velik delež te zelenjave predstavlja voda.

Prebava, trebuh, popek, roke, zenska, prebavni trakt, prebavila Fotografija Canstockphoto foto: Canstockphoto

Vir antioksidantov

Antioksidanti so snovi, ki celice ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali in vnetji v telesu. Podobno kot druge križnice je cvetača bogata z glukozinolati in izotiocianati. To sta dve vrsti antioksidantov, ki upočasnita razrast rakavih celic. V cvetači najdemo še velik delež karotenoidov in flavonoidov pa tudi velike količine vitamina C.

Kako ohraniti čim več koristnih snovi

Da bi ohranila čim več zdravih hranil, ki jih vsebuje, cvetačo dušite, a ne predolgo. Poskrbite, da ostane rahlo al dente (ohrani čvrstost), tako kot naj bi pravilno kuhali testenine. Lahko jo pripravite tudi v pečici, a pazite, da bo temperatura nižja od 160 stopinj Celzija. Če jo boste pripravljali v ponvi, jo popecite na hitro in nikar ne dovolite, da bi se povsem zmehčala.

Kako jo kuhamo

Cvetača med kuhanjem rada razvije neprijeten vonj. Omilimo ga tako, da cvetačo pred kuhanjem blanširamo, nato pa jo kuhamo na nizkem ognju in v odprti posodi le nekaj minut (od pet do sedem), sicer se hitro razkuha. Vodo solimo šele pred koncem kuhanja, ko je cvetača še čvrsta. Cvetače nikoli ne kuhamo v aluminijasti posodi, saj se tako prej obarva sivo. Lahko pa vodi dodamo nekaj kapljic kisa ali limoninega soka. Barvo bo ohranila tudi, če jo bomo skuhali v mešanici vode in mleka.

cvetača

cvetača foto: Dreamstime

prejšnji članek
Tole vam o zdravju sporoča barva ušesnega masla
Zdravje
Tole vam o zdravju sporoča barva ušesnega masla
naslednji članek
Esmeralda žaluje, umrl je njen oče
Svet slavnih
Esmeralda žaluje, umrl je njen oče

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.