cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Veste, kako ravnati, če imate morsko bolezen?

6. 7. 2021; 02.00
Avtor: T.D.
morska bolezen, slabost

morska bolezen, slabost foto: Dreamstime

Kljub ladijskim stabilizatorjem nekateri potniki na križarjenju občutijo blago obliko morske bolezni, zlasti ob izrazitejšem valovanju.

Med pogostimi zdravstvenimi težavami, ki vas lahko doletijo na plovilu, je tako imenovana morska bolezen. Težave se pokažejo kot slabost, bledica obraza, hladen znoj in bruhanje. Plovba se za bolnika takrat spremeni v resnično trpljenje, predvsem ko je kopno daleč in ve, da bodo težave trajale še dolgo. V takih primerih si lahko pomagamo sami. Ali veste, kako zmanjšati posledice morske bolezni?

Pogosta je pri otrocih

To je bolezen, ki se razvije zaradi nasprotujočih si podatkov, ki jih čutila (oči, ravnotežni organ in druga čutila, ki zaznavajo položaj naših mišic) pošiljajo v možgane. Ker so informacije, ki jih posredujejo oči, in informacije, ki jih posreduje ravnotežni organ, različne, jih možgani ne znajo pravilno uskladiti, kar privede do slabosti. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih. S starostjo verjetnost, da boste dobili morsko bolezen, upada. Če plujete pogosto, postanete nanjo odporni.

družina, sprehod, marina foto: Dreamstime

Na pot pripravljeni

Pred potovanjem je pomembno, da: smo spočiti, popijemo čim več vode ali nesladkan zeliščni čaj, zjutraj pred odhodom zaužijemo topel obrok, pred izplutjem zaužijemo samo suho hrano, pred vkrcanjem naredimo krajši sprehod.

Na sredini je manj zibanja

Med plovbo je pomembno, da: v primeru kratkih potovanj ne uživamo hrane ali pijače in se postavimo v osrednji in zunanji del plovila, kjer je manj zibanja – pri jadrnicah je to v predelu stopnic za prehod v kabino. Med plovbo gledamo naprej – najbolje je opazovati nepremično točko na morskem horizontu v smeri plovbe. Pazimo, da se čim manj premikamo in ne vdihavamo izpušnih plinov. V primeru dolgotrajne slabosti ležemo in zapremo oči, v primeru bruhanja pazimo, da ne bi dehidrirali – zato je pomembno, da izgubo tekočine nadomestimo. Če gre, se poskušamo čim aktivneje vključiti v dogajanje in preusmeriti misli na druge zadeve, ki niso povezane s plovbo.

prejšnji članek
Kaj je pomembno pri pripravi počitniške lekarne?
Zdravje
Kaj je pomembno pri pripravi počitniške lekarne?
naslednji članek
Masterchefovci navdušili na festivalu testenin
Resničnostni šovi
Masterchefovci navdušili na festivalu testenin