Zdravje
 

'Plevel', ki naj namesto na kompost roma na krožnik

21. 7. 2021; 13.00
Avtor: M.K.
navadni tolščak na vrtu

navadni tolščak na vrtu.jpg foto: Dreamstime

Ali tudi vam slabo voljo povzroča plevel, ki se razrašča na vrtnih gredicah? Naj vam povemo, da to ni nujno slabo, saj je med pleveli pogosto tudi tolščak, ki je zelo okusen ter celo zdravilen.

Navadni tolščak ali portulak najdemo na zelenjavnih vrtovih, rad se pojavlja tudi ob cestah, na cvetličnih gredicah, skratka, skoraj povsod tam, kjer si sicer plevela ne želimo. Prepoznamo ga po nizki, a gosto razvejani rasti, plazi se po tleh. Steblo je okroglo in mesnato, svetlo zelene ali rdečkaste barve, listi pa debeli, mesnati in sočni. V juniju in juliju navadno zacveti. Cvetovi so drobne rumene zvezdice, ki se odprejo samo ob sončnih dopoldnevih in cvetijo do največ tri dni. Kot zdravilno rastlino so ga uporabljali že stari Grki. Danes je znano, da pomaga pri povišanem krvnem tlaku in ima največjo vsebnost maščobnih kislin omega 3 od vseh rastlin.

tolščak obrez.jpg foto: Dreamstime

Odličen vir antioksidantov

Navadni tolščak vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Znano je, da ima celo sedemkrat več betakarotena kot korenje. V listih pa najdemo vitamine A, B in C ter minerale, kot so kalcij, železo in magnezij. Rdečkasto barvo dajejo portulaku betaciani, ki so močni antioksidanti in učinkujejo tudi proti mutaciji genov. Vsebuje tudi pektin, ki je znan po tem, da znižuje holesterol. In kot smo že omenili, je zakladnica maščobnih kislin omega 3, ki so dragocene v boju proti številnim boleznim. Vsebuje jih kar petkrat več kot špinača.

navadni tolščak solata.png foto: Dreamstime

Kulinarično zelišče

Mlade poganjke tolščaka po navadi jemo kar presne, dodane v različne solate. Lahko pa jih tudi kuhamo na sopari ali dodajamo juham. Kuhamo ga podobno kot špinačo. Ima rahlo kisel, slan okus in morda celo spominja na citruse. V kulinariki najpogosteje uporabljamo liste, nič pa ne bo narobe, če boste pripravili oziroma postregli semena ali celo koreninice. Zaradi sluzi daje lepljiv občutek, a prav zaradi tega ga lahko uporabimo pri zgoščevanju jedi, recimo pri juhah ali omakah. Če ga blanširamo, ublažimo lepki občutek in želeju podobno sestavo. V francoski kuhinji mesnate liste uporabljajo surove v solatah in pogosto tudi v juhah, pri čemer je znana predvsem juha s kislico, imenovana bonne femme. V Aziji tolščak uporabljajo v jedeh, ki jih pripravljajo s praženjem in mešanjem, medtem ko avstralski domačini uporabljajo semena pri pripravi kolačev. Tolščak lahko tudi vlagate, in sicer ga vložite v jabolčni kis, začinjen s česnom, pekočimi paprikami in celimi poprovimi zrni.

juha iz navadnega tolščaka.jpg foto: Dreamstime

navadni tolščak 2.jpg

navadni tolščak 2.jpg foto: Dreamstime

prejšnji članek
Jan Plestenjak na tole čakal leto in pol!
Svet slavnih
Jan Plestenjak na tole čakal leto in pol!
naslednji članek
Tjaša Kramarič v objemu slovenskega pevca
Svet slavnih
Tjaša Kramarič v objemu slovenskega pevca

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.