stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pasti priljubljene poletne pijače: Opeklina margarita ali fitofotodermatitis

7. 8. 2021; 09.00
Avtor: Mateja Bevk
opeklina margarita

Opeklina margarita foto: Dreamstime, Pexels

Predstavljajte si, da na terasi ali balkonu srkate sveže zme- šano margarito, priljubljen koktajl iz tekile, ko nenadoma začutite pekoč občutek na hrbtišču dlani. Ugotovite, da je postala koža rdeča, pikasta in mehurjasta. To je opeklina margarita.

Opeklina margarita je znana tudi kot  fitofotodermatitis. Gre za vrsto  kontaktnega dermatitisa (kožne reakcije), do katerega pride, kadar je koža  v stiku z določenimi rastlinami ali sadeži  in nato izpostavljena soncu. Kakšno povezavo ima s tem koktajl margarita, se  verjetno sprašujete. Agrumi, zlasti limete,  ki jih poleg tekile uporabljamo za pripravo te pijače, so eden glavnih krivcev za  opekline. Če namreč na dlaneh ostanejo  njihove sledi (lahko pa tudi drugje na telesu) in pridejo v stik s soncem, je rdeča,  otekla in opečena koža tu. 

Kaj je fitofotodermatitis?

Fitofotodermatitisa pa ne povzročajo  samo limete. Pogosti sprožitelji so tudi  limone, grenivke, fige, bazilika, peteršilj,  pastinak in celo rastlina orjaški dežen  (strupena vrsta plevela, ki raste ob gozdo- vih, poljih, vzdolž kolovozov in potokov).  Opeklina seveda ne nastane samodejno  samo zaradi stika s katero od naštetih  rastlin, ker ste na primer lupili grenivko  in pozneje popili njen iztisnjen sok, pač  pa le takrat, kadar njene sledi ostanejo  na vaši koži in jo nato obsijejo UVA-žarki. Slednji aktivirajo furokumarine, ti pa  sprožijo vnetno reakcijo na koži. Peteršilj, grenivka in limeta so živila z največjo  koncentracijo furokumarinov in zato tudi  najpogosteje sprožitelji intenzivnih simptomov, podobnih opeklinam. 

margarita foto: lady

»Simptomi vključujejo otekanje, bolečino, srbeče izpuščaje in predele opeklin,«  opisujejo dermatologi in opozarjajo, da  se fitofotodermatitis lahko izrazi tudi kot  izpuščaj, napolnjen s tekočino.  Izrazitost opekline margarita je odvisna  od tega, koliko sledi problematičnih rastlin je ostalo na koži in koliko časa ste  bili izpostavljeni soncu (samo kratek  sprehod s kapljico limone na koži se še ne  bo spremenil v opeklino), poleg hrbtišča  dlani pa se rada pojavlja tudi na drugih  predelih rok in nog; običajno se simptomi  pojavijo dve uri po izpostavljenosti soncu.  

Najmanj pogosta oblika  dermatitisa

Opeklina margarita je pravzaprav dokaj  redek pojav, skoraj izključno omejen na  poletje, ko rastline tvorijo največ furokumarina. Pogosto se pojavi takrat, kadar  veliko časa preživimo zunaj, prihajamo v  stik s kritičnimi rastlinami med pohodi,  kampiranjem, kuhanjem in mešanjem  koktajlov ... Najbolj ogroženi so ljudje,  ki se ukvarjajo z množično vzgojo rastlin  s furokumarinom ter tisti, ki te rastline  uporabljajo pri kuhanju. Ker opeklina običajno ni preveč kritična, jo lahko  oskrbite kar sami, le v redkih primerih je  potrebna pomoč zdravnika.  

Preventiva

Še najbolje pa se je – kot vsem drugim  opeklinam – margariti izogniti. Če pripravljate jedi in napitke iz agrumov,  peteršilja in preostalih sestavin s furokumarinom, si temeljito umijte roke z vodo  in milom, prav tako varovalno deluje  nošenje gospodinjskih rokavic ter dolgih  majic in hlač, na primer med vrtnarjenjem. Pred odhodom na sonce pomaga  tudi nanos zaščitne kreme.  Kaj pa, če ste s preventivo prepozni in  so opekline že tu? Potem se je najbolje  naročiti pri dermatologu, ki bo postavil  natančno diagnozo z vizualnim pregle- dom in vas temeljito izprašal o uporabi  kritičnih rastlin. Lahko vam predpiše  antihistaminik, ob hujših opeklinah pa  steroidne kreme. Sicer pa pomaga že to,  da na opečeno mesto takoj položite mrzel  obkladek in se umaknete s sonca, dokler  se koža ne opomore in ne regenerira. »Pri  fitofotodermatitisu je izogibanje soncu  pomembno, da se koža zaceli in si opomore. Včasih to traja tudi več tednov ali  mesecev,« menijo strokovnjaki.

prejšnji članek
Horoskop: Zbrali boste pogum
Horoskop
Horoskop: Zbrali boste pogum
naslednji članek
Ryan Reynolds po desetih letih zakona
Svet slavnih
Ryan Reynolds po desetih letih zakona