pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dihalne vaje za več energije in boljšo prebavo

11. 8. 2021; 03.00
Avtor: J.K. / Revija Zarja
dihanje

dihanje foto: profimedia

Ste danes že globoko zavzdihnili? Če rečete, k sreči ni bilo treba, se motite. Znanstveniki pravijo, da z vzdihovanjem naredimo veliko uslugo svojemu telesu, saj si z njim krepimo pljuča. Globok vdih, ki je značilen za vzdihovanje, povzroči, da se zaradi plitkega dihanja zlepljeni zračni mehurčki v pljučih spet razširijo in prezračijo. S tem pa se delovanje celotnega dihalnega organa znatno izboljša.

Krepka in zdrava pljuča so temelj našega zdravja, saj nam zagotavljajo nenehno dovajanje svežega kisika v vse kotičke našega telesa. Kadar naše telo ni oskrbljeno z zadostno količino kisika, smo utrujeni, pojavijo se lahko tudi glavobol, težave z želodcem in prebavnim traktom, zakrčenost mišic in celo motnje v delovanju srčne mišice. Ne nazadnje je dobra prezračenost pljuč pogoj za njihovo zdravje. 

Prepona, najpomembnejša dihalna mišica

Že z nekaj vzdihovanja pljuča prezračimo globlje kot samo z dihanjem. Storimo pa lahko še veliko več. Strokovnjaki svetujejo, da vsak dan posvetimo nekaj trenutkov temeljitemu prezračevanju telesa, kar naredimo z globokim predihavanjem, pri katerem sodeluje tudi prepona. Ta je pri običajnem dihanju le malo vključena, saj večina ljudi diha plitko in zgolj s pljuči ali celo samo z vršičkom pljuč. V resnici je pa prav prepona najpomembnejša dihalna mišica. Za slabo dihanje je kriv naš pretežno sedeč način življenja, svoje dodajo še stres, pretesna oblačila ter spodnje perilo in nogavice, namenjene oblikovanju postave, ki izrazito stiskajo trup. Zaradi vsega tega čedalje plitkeje dihamo, kar se sčasoma negativno odraža na zdravju. Pravilno in globoko dihanje, pri katerem aktivno sodeluje tudi prepona, je tako prvi korak k izboljšanju dihanja in s tem preskrbe organizma s kisikom.

VAJA: Vajo, ki jo priporočajo strokovnjaki, opravimo stoje, lahko pa tudi leže: roko si položimo na trebuh, globoko vdihnimo, pri tem moramo pod dlanjo občutiti, kako se trebuh izboči – pri izdihu pa se ugrezne. To je dokaz, da dihamo pravilno. Vajo opravimo v stresnem trenutku, saj se bomo z njo pomirili in telesu zagotovili potreben kisik za učinkovito soočenje z napornim izzivom. Zvišana raven kisika povzroči sproščanje mišic, s čimer občutek napetosti popusti, hkrati pa onemogočimo bolečine v hrbtu in vratnih mišicah ter glavobol.

telovadba, pilates foto: Marko Vavpotič/M24.si

NAMIG

Poleg dihalnih vaj strokovnjaki predlagajo ukvarjanje s športom. S telesno aktivnostjo namreč znižujemo raven krvnega tlaka: zadostujejo že redni dnevni sprehodi, občasno kolesarjenje, joga.

Pojdite v naravo!

Za razstrupljanje in čiščenje pljuč obstaja preprost recept: čim pogosteje se podajmo v naravo, na svež zrak. Zrak v mestu in zaprtih prostorih vsebuje veliko prašnih delcev, pršic, njihovih iztrebkov, plesni ... V primerjavi z mestnim zrakom je v gozdu za kar do 90 odstotkov manj prašnih delcev, saj jih drevesa filtrirajo. V visokogorju je zrak sicer čist, vendar je v njem manj kisika. Zrak ob morju pa je slan in vlažen, zato zelo pomirjujoče vpliva na dihala. Najboljši je torej izlet v vsakršno čim bolj naravno okolje, s čimer pa ne koristimo le svojim dihalom. Pogled na prebujajoče se zelenilo in na modrino neba ali morja pomirja duha. Dodatni kisik in občutek sproščenosti skupaj pa učinkovito sproščata naše napete živce. 

Hujšanje bo uspešnejše

V vsakodnevnem življenju lahko za svoje zdravje in dobro počutje veliko naredimo z dihalnimi vajami, s katerimi ozavestimo lastno dihanje ter ga izboljšamo. S pravilnim dihanjem si izboljšamo prebavo in okrepimo delovanje trebušne slinavke. Boljša presnova pa je temelj lepe postave.

Dihalne vaje za različne tegobe

Le nekaj minut je potrebnih za mini dihalno vajo, koristi pa so lahko večstranske. Poleg splošnega dobrega počutja si izboljšamo miselne sposobnosti, lepše zaspimo ali si olajšamo glavobol. Kako?

Za več energije

Iz joge si lahko izposodimo posebno vajo, ki okrepi našo vitalnost. Udobno sedemo na tla v položaju lotosa oziroma po turško. Dihamo hitro in ritmično skozi nos: vdih, izdih, vdih, izdih …, pri tem pa pri vsakem izdihu potegnemo trebuh navznoter, s čimer pomagamo iztisniti zrak z dna pljuč. Že deset vdihov in izdihov naredi opazno razliko.

dihanje foto: Profimedia

Hitrejše uspavanje

Nespečnost je pogosta težava. Olajšamo si jo lahko z dihalno vajo, imenovano dihalna tehnika 4-7-8. Ležimo v postelji, zrak vdihavamo skozi nos in štejemo do štiri. Potem zadržujmo zrak v pljučih in štejmo do sedem. Nato počasi izdihnimo, izdih pa naj traja, dokler ne preštejemo do osem. Pomembno je, da zrak izdihavamo skozi usta. Jezik se s konico dotika zgornjih sprednjih zob, ustnice so rahlo razprte. Dihanje naj ne bo sunkovito. Vajo ponovimo najmanj štirikrat.

Brez glavobola

Glavobol, ki je posledica prenapetosti, lahko preprosto izdihamo iz sebe. Vse vrste psihičnega pritiska, ki ga najpogosteje spremlja tudi glavobol ali celo migrena, lahko ublažimo z vajo, podobno pihanju. Vdihnimo ter med počasnim in nadzorovanim izdihom izgovarjajmo črtko f. Vdihnimo skozi nos, potem pa počasi izdihavajmo zrak tako, da skozi priprte ustnice iztiskamo zrak brez glasu – podobno, kot če bi izgovarjali črko f. Vaja je podobna pihanju skozi ustnice, vendar ne pozabimo izdiha zraka zavirati tudi z zgornjimi zobmi – kot pri izgovorjavi črke f. Po treh takšnih izdihih bi moral občutek napetosti v glavi že nekoliko popustiti.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

prejšnji članek
Do nalezljive bolezni zaradi požirka bazenske vode
Zdravje
Do nalezljive bolezni zaradi požirka bazenske vode
naslednji članek
Umrla je edina Hitchcockova hči
Svet slavnih
Umrla je edina Hitchcockova hči