pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z ledenimi kockami tvegamo resne okužbe prebavil

11. 8. 2021; 02.00
Avtor: Zoran Franc
poletje, koktajl, hladna pijača, led, ledene kocke

poletje, koktajl, hladna pijača, led, ledene kocke foto: dreamstime

Kaj paše v vročih poletnih dneh bolj kot prijetno ohlajena pijača z nekaj kockami ledu? Kocke ledu poskrbijo za hitro osvežitev, a kot trdijo strokovnjaki, lahko z njimi zaužijemo tudi številne bakterije, plesni in celo fekalije.

Kocke ledu niso samo dekoracija, temveč predmet, ki našo pijačo dlje časa ohranja hladno in zagotavlja prijetno poletno osvežitev dlje časa. Čeprav so na prvi pogled videti »kristalno čiste«, strokovnjaki za infekcijske bolezni opozarjajo, da pijača z ledom, ki jo naročimo v lokalu, ne škodi le našemu grlu, temveč predstavlja veliko večjo grožnjo našemu zdravju. Zato se sploh v tujini najprej prepričajte, v kolikor je pač mogoče, o higieni lokala oziroma restavracije, ter preprečite, da bi ogrozili svoje zdravje.

Odličen vir bakterij

Na prvi pogled preseneča podatek, ki razkriva, da je v povprečju več kot 70 odstotkov ledenih kock, ki jih pijačam dodajajo v lokalih, prekritih s patogenimi bakterijami. To so bakterije, ki pri gostitelju, v katerega se naselijo, povzročajo številne bolezni. Če opustimo misel, da bi lahko bila voda oporečna, vseeno ostaja tveganje slabo očiščenih ledomatov. Kot poudarjajo zdravniki, to ne predstavlja največje grožnje našemu zdravju; večjo nevarnost predstavljajo bakterije, ki jih natakarji prenesejo s svojih rok na led. Najpogosteje gre za prisotno bakterijo E. Coli, katere sevi poleg driske povzročajo tudi komplicirana vnetja sečil in druge nevšečnosti. Prav tako se je nekajkrat pojavila bakterija H. Pylori, ki povzroča razjede v sluznici želodca ali dvanajsternika ter sodeluje celo pri nastanku želodčnega raka. Tukaj je še bakterija Listeria monocytogenes, ki lahko povzroča listeriozo. Ta je zlasti nevarna za nosečnice.

Led je že tradicionalno pomagalo za krčenje por. foto: Dreamstime

Umazane površine in domači ledomati

Morda je napak, da smo se obrnili zgolj na gostinske lokale, saj lahko z neprimerno higieno tveganje za okužbo staknemo tudi doma. V kolikor posodico ali vrečke za led puščate na umazanih površinah in posodic ne čistite redno, ali pa z umazanimi rokami kocke dajete v pijačo, lahko prav tako ogrozite svoje zdravje in zdravje družine ter gostov. Redno čistite tudi posodico za vodo, v kolikor imate lasten ledomat oziroma hladilnik z vgrajenim ledomatom.

Nevarne so tudi plesni

V precej manjšem obsegu se lahko na kockah ledu pojavijo tudi plesni in glivice. Predvsem ko notranjost ledomata nekaj časa ni bila primerno očiščena oziroma ni delovala. Notranjost je namreč konstantno vlažna, kar je najprimernejše mesto za razvoj plesni, a na srečo mraz preprečuje njihov razvoj. Pri zamrzovalnikih, ki so neprestano vključeni, je tveganje majhno, na higieno pazite predvsem, če imate ledomat na vikendu, v prikolici, letni hiški in podobno. V gostinskih lokalih je sicer prisoten nadzor s strani sanitarne inšpekcije, a doma si ga morate zagotoviti sami.

Fekalije

Nevarni so tudi mikrobi in fekalije, ki jih lahko prenesemo neposredno na led. V primeru nerednega umivanja rok, ko prijemalko za led oziroma lopatko puščamo na umazanih površinah oziroma je ne čistimo dovolj pogosto, obstaja možnost, da nanjo prenesemo številne mikrobe in med drugim celo fekalije. Kot poročajo z univerze v Južni Floridi, ne gre ravno za nedolžno zadevo, zato naj bo higiena zmeraj na prvem mestu, kot tudi vaše zdravje.

ledomat, lopatka za led, ledene kocke

ledomat, lopatka za led, ledene kocke foto: dreamstime

prejšnji članek
Umrla je edina Hitchcockova hči
Svet slavnih
Umrla je edina Hitchcockova hči
naslednji članek
Najboljši prigrizki za na plažo
Kulinarika
Najboljši prigrizki za na plažo
#obraziavenija
obraziavenija