nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ob nepravilnem čiščenju se v koritu razvijajo glive in bakterije

16. 6. 2023; 03.00
Avtor: M.K.
pomivalno korito, soda

pomivalno korito, soda.png foto: arhiv

Ali veste, kje se v vaši kuhinji skriva največ bakterij? Tam, kjer bi praviloma moralo biti najčisteje. To je pomivalno korito. Mu posvečate dovolj časa za čiščenje?

Kdaj ste zadnjič dobro očistili pomivalno korito? Večina nas pomivalno korito zgolj obriše, da odstranimo kapljice vode ali ostanke hrane in detergenta, ki so ostali na stenah korita. A nikar ne pozabimo, da vanj odteka veliko umazanije, zato zgolj voda in gobica ne bosta dovolj, temveč moramo zagotoviti temeljito čiščenje. Le tako bomo preprečili razvoj gliv in bakterij, ki lahko prispevajo k resnejšim obolenjem.

pomivalno korito foto: Dreamstime

Vsaj enkrat na teden

Študijska raziskava, ki so jo izvedli na eni od britanskih univerz, je pokazala, da čiščenje z mokro krpo in vodo le še poslabša situacijo v pomivalnem koritu. Na ta način zgolj raznesemo bakterije in glive po ostalih površinah. Vsaj enkrat na teden bi bilo korito treba tudi razkužiti. Skrbno očistite stranice, vključno z okvirjem. Posebno pozornost moramo čiščenju nameniti, ko pripravljamo surovo meso ali zelenjavo s sledovi zemlje. V teh primerih korito očistite takoj po uporabi, saj se zlasti pri mesu raznašajo nevarne bakterije, med njimi E.coli in salmonela, prav tako lahko iz zemlje prinesemo nevarne klice. Pomivalno korito očistite z obilico vroče vode in detergenta za ročno pomivanje posode. V kolikor ga želite razkužiti, uporabite alkoholni kis ali univerzalna čistila.

Mehke gobice in krpe

Ni čiščenja brez uporabe mehkih gob in krp, s katerimi boste očistili pomivalno korito. Če imate možnost, izberite ločene krpe in gobice od tistih, s katerimi brišete in pomivate jedilni pribor ter posodo. Namenjene naj bodo zgolj čiščenju in pospravljanju. Izogibajte se grobih gobic, saj lahko z njimi poškodujete površino pomivalnega korita, prav tako jih po vsaki uporabi primerno razkužite. Odlična rešitev je sicer prekuhavanje v vreli vodi, svojo nalogo pa bo odlično opravil alkoholni kis, v katerega gobico ali krpo namočite vsaj za 10 minut.

prejšnji članek
Podjetje Mercator je oglaševalec leta 2022
Svet slavnih
Podjetje Mercator je oglaševalec leta 2022
naslednji članek
Bodite pozorne na vaginalni mikrobiom!
Zdravje
Bodite pozorne na vaginalni mikrobiom!