profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravni antibiotik, ki odpravlja tudi prhljaj

5. 11. 2022; 03.00
Avtor: M.K.
Prhljaj

Prhljaj se lahko pojavi tako pri odraslih ljudeh kot pri mladostnikih. foto: Dreamstime

Česen je nedvomno nepogrešljiva začimba, vsekakor pa spada med vsesplošno poznane rastline, ki jih uporabljamo v zdravilne namene. Česen je tako eno najučinkovitejših naravnih zdravil.

Česen je poznan že od pradavnine ter velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev, lajšanje težav z dihanjem in izboljšanje prebave. Nekoč so ga zaradi njegovih učinkovin uporabljali zgolj kot zdravilo. Je značilnega vonja in po eni strani sladkastega ter po drugi pekočega okusa. Njegov širok spekter delovanja pripisujejo namreč 200 aktivnim učinkovinam, med katerimi sta najpomembnejši alicin in eterično olje. Neprijeten vonj po uživanju česna nastane zaradi žveplovih spojin, a brez njih žal ni zdravilen. V česnu najdemo še kalij, kalcij, fosfor, selen in velike količine vitaminov B, C ter beljakovine.

Bolj učinkovit kot tavžentroža

Strokovnjaki so ugotovili, da so sestavine v česnu koristne za srce, saj znižujejo krvni tlak, prav tako preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih in znižujejo raven škodljivega holesterola. Česen je naravni diuretik, saj spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Kot so ugotovili strokovnjaki, že polovica česnovega stroka na dan lahko zniža visok holesterol za devet odstotkov. Česen zavira tudi nastajanje krvnih strdkov in povečuje hitrost, s katero se razkrajajo. Pripomore torej k redkejši krvi, lahko pa prepreči tudi težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo.

česen foto: dreamstime

Naravni antibiotik

Česen spada med naravne antibiotike in naj bi bil celo najmočnejši med njimi, saj pomaga proti streptokokom, tifusu in paratifusu ter deluje proti različnim glivicam in virusom. Zato ga svetujejo kot naravno pomoč pri različnih vrstah vnetij v prstnem košu, ob pojavu nahoda, gripe, ob vnetju ušes in ustne votline, prav tako blaži katar in odpravlja herpes. Česen ima antimikrobne lastnosti, zato je uspešen pri preganjanju bakterij, ki povzročajo prhljaj.

Redno ga vključujte v prehrano

Česen je seveda danes nepogrešljiv v naši prehrani in domačem zdravilstvu. Z njim namreč hitro odmašimo zamašen nos in ublažimo druge simptome prehlada. Učinkovito blaži vnetja prebavil, kot so vnetja želodčne in črevesne sluznice ter griža. Česen v črevesju preprečuje tudi gnitje – zmanjša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, kar pripomore k ravnotežju črevesne flore. Takšno delovanje preprečuje nastajanje črevesnih plinov, različnih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin, ki bi sicer lahko povzročile motnje v organizmu.

Česen ima antimikrobne lastnosti, zato je uspešen pri preganjanju bakterij, ki povzročajo prhljaj.

Česen ima antimikrobne lastnosti, zato je uspešen pri preganjanju bakterij, ki povzročajo prhljaj. foto: Profimedia

prejšnji članek
Julia Roberts obožuje življenje z možem in otroki
Kultura
Julia Roberts obožuje življenje z možem in otroki
naslednji članek
Okusni slivovi buhteljčki
Kulinarika
Okusni slivovi buhteljčki