Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Topa bolečina v prsnici ne naznanja zgolj infarkta

19. 5. 2023; 02.00
Avtor: Tea Dečman
zgaga

Če ste nagnjeni k pogostim napadom zgage, z jedilnika izločite mastno in ocvrto hrano. foto: Dreamstime

Bolečine v prsnem košu se lahko pojavijo denimo zaradi pljučnice ali pa zaradi drugih bolezni, ne nujno zaradi srčnega infarkta. A ker je ta zelo resen, je dobro, da znamo razlikovati težave.

Ko je govora o srčnem infarktu, nas večina najprej pomisli na bolečino v prsih. Ta je zagotovo eden od znakov srčnega infarkta, a obstajajo tudi drugi vzroki za bolečino v prsih. Vsekakor je vedno najbolje poklicati in obiskati osebnega zdravnika, posebej če že imate težave s srcem, vseeno pa si lahko pogledamo nekaj drugih vzrokov za bolečine v prsih.

Zgaga

Pogost vzrok za bolečino v prsnem košu oziroma prsnici je poleg že omenjenega in zelo očitnega tudi zgaga oziroma splošne težave z želodcem. Če imamo diagnosticirano kakšno želodčno bolezen, gastritis, težave z zgago ali pa splošne težave s kislino v želodcu, se topa bolečina največkrat pojavi tudi v prsnici. Vsekakor še enkrat poudarjamo, da je znake srčnega napada treba jemati resno, in če čutimo, da imamo težave s srcem, vedno in takoj poklicati prvo pomoč. Vprašanje, ali je težava v srcu ali v želodcu, lahko rešimo preprosto – če se po zaužitju zdravil za želodec bolečina umiri, se vzrok skriva v srcu.

trebušna slinavka foto: Dreamstime

Trebušna slinavka

Vnetje trebušne slinavke, žleze, ki se nahaja prav za želodcem, povzroča bolečine v trebuhu, seva pa lahko tudi v prsni koš, zaradi česar lahko pomislimo na srčni infarkt. Oba primera zahtevata obravnavo, zato je dobro, da pri vnetju trebušne slinavke, še posebej pa v primeru srčnega infarkta, obiščemo svojega zdravnika, ki bo po slikanju in tudi sicer znal postaviti pravilno diagnozo.

Kostohondritis

Kostohondritis je vnetje hrustanca, ki povezuje naša rebra z našimi prsmi. Bolečina pri globokem vdihu je pri tem lahko zelo ostra in boleča. Čeprav je lahko prisotno na obeh straneh, je običajno na eni strani slabše.

Razjeda na želodcu

V povezavi s prvo točko je dokaj pogost vzrok za bolečino v prsnici tudi razjeda želodca. Na portalu The Healthy trdijo, da je katerakoli bolezen, ki se dotika organov od ust do želodca, lahko vzrok za bolečino v prsnici, a najpogostejši vzrok je poleg težav s srcem prav težava z želodcem.

BOLEČINE V PRSIH, SRCE

BOLEČINE V PRSIH, SRCE foto: dreamstime

prejšnji članek
Vaš mobilnik je umazan bolj kot javno stranišče
Zdravje
Vaš mobilnik je umazan bolj kot javno stranišče
naslednji članek
To so razlogi, zakaj bi morali banane jesti pogosteje
Zdravje
To so razlogi, zakaj bi morali banane jesti pogosteje
#obraziavenija
obraziavenija