Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pri oslabljenem imunskem sistemu je pametno poseči po postbiotikih

6. 11. 2022; 02.00
Avtor: Tea Dečman
FERMENTIRANA HRANA, PROBIOTIKI

FERMENTIRANA HRANA, PROBIOTIKI foto: Dreamstime

Najprej so prišli probiotiki in nato prebiotiki, za katere ste verjetno že slišali. V zadnjem času pa pri prehranskih strokovnjakih vse večkrat lahko zasledite izraz postbiotiki. Za kaj pravzaprav gre?

Kot verjetno že veste, probiotiki so koristni mikroorganizmi v črevesju, prebiotiki pa so substrati v obliki vlaken, ki jih gostiteljski mikroorganizmi selektivno uporabljajo in nudijo koristi za zdravje. V grobem bi lahko rekli, da so prebiotiki hrana za probiotike. Kaj pa so postbiotiki ter kako so povezani s prebiotiki in probiotiki?

Postbiotiki

Postbiotiki so bioaktivne spojine, ki jih med postopkom fermentacije živil ali pijače proizvajajo mikroorganizmi, ki jih uživamo v fermentiranih izdelkih, kot so na primer grški jogurt, kimči, kislo zelje in kefir. Fermentirana hrana in pijača vsebujeta bioaktivne peptide in žive mikroorganizme, ki modulirajo imunski odziv in vplivajo na sestavo črevesne mikrobiote. Probiotiki torej med postopkom fermentacije proizvajajo tako imenovane postbiotike. Njihova osnovna naloga je – podobno kot naloga probiotikov – skrb za zdravje našega črevesja. Tako je vsekakor zelo koristno, če postbiotiki v črevesju ostanejo čim dlje.

Prednosti postbiotikov

Postbiotiki izstopajo po tem, da nudijo številne blagodejne učinke na črevesje. Natančneje jih preučujejo ravno zaradi koristi za zdravje, vključno s protivnetnimi, imunomodulatornimi, antihipertenzivnimi, hipoholesterolemičnimi, antiproliferativnimi in antioksidativnimi aktivnostmi. Lahko tudi okrepijo imunski sistem in izboljšajo delovanje črevesne pregrade. V primerjavi s probiotiki ponujajo ključne prednosti, saj postbiotiki niso živi organizmi, zato so bolj stabilni in imajo daljši rok trajanja kot živi aktivni probiotiki. Postbiotiki v dopolnilih zato ne zahtevajo strogih pogojev skladiščenja in shranjevanja, zato da bi jih ohranili pri življenju.

x foto: x

Pri oslabljenem imunskem sistemu

Čeprav lahko postbiotiki v naše črevesje pridejo posredno, torej z uživanjem živil, bogatih s probiotiki, ali probiotičnih prehranskih dopolnil, čemur sledi postopek fermentacije, so na voljo tudi postbiotična prehranska dopolnila. S tovrstnimi dopolnili lahko torej preskočimo vmesni korak in poskrbimo za neposreden vnos postbiotikov. Tako tudi ni treba ugibati, ali ima naše telo na voljo zadostne količine, saj imamo precej natančen vpogled v to, koliko postbiotikov smo zaužili. Toda ali je z vidika črevesnega in prebavnega zdravja resnično bolje, da pozabimo na probiotike in se osredotočimo predvsem na postbiotike? Odgovor na to vprašanje ni povsem preprost oziroma enoznačen. Trenutno se menjava probiotikov s postbiotiki priporoča predvsem osebam z resnejšimi zdravstvenimi težavami, za katere je značilen oslabljen imunski sistem. V tovrstnih primerih namreč ni priporočljivo uživanje živih, aktivnih kultur, kamor seveda spadajo tudi probiotiki.

Praviloma boljša izbira za otroke

Skupina, za katero so lahko primernejši postbiotiki, so med drugim otroci. Zanje je namreč prav tako značilen šibkejši imunski sistem. Dodatna prednost postbiotikov je lahko ta, da je njihovo skladiščenje preprostejše. Ker ne gre za žive organizme, so precej stabilnejši in manj zahtevni, posledično imajo postbiotična prehranska dopolnila praviloma daljši rok uporabe od probiotičnih. Če iščete načine, kako izboljšati črevesno zdravje, ki ima pomemben vpliv na zdravje na splošno, vendar probiotiki zaradi določenih razlogov za vas niso primerni, je vsekakor smiselno, da razmislite o postbiotikih. Ti lahko poskrbijo za številne pozitivne učinke, vključno s protivnetnim delovanjem in zaviranjem delovanja škodljivih prostih radikalov, ki predstavljajo nevarnost za oksidativni stres.

prejšnji članek
Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije
Kulinarika
Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije
naslednji članek
Petra Kerčmar ponosna na sina Aljaža
Svet slavnih
Petra Kerčmar ponosna na sina Aljaža
#nasazenazenska
nasazenazenska