bučna semena.jpg foto: Dreamstime
Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije, še posebej Štajerske in Avstrije. Pridelovalci, ki olje pridelujejo iz bučnih semen, so pri svojem delu vse bolj inovativni. Poleg tega, da ga pridelujejo na različne načine (toplo ali hladno stiskano), ga vse večkrat oplemenitijo z različnimi okusi, kot sta recimo čebula ali česen. Na Štajerskem in v Prekmurju pa so bučna semena in bučno olje velik del same gastronomije, uporabljajo se v številnih jedeh. Dva preprosta recepta, ki vključujeta bučno olje in bučna semena, so nam zaupali v Oljarni Jeruzalem SAT, Oljarni in mešalnici Središče.
Bučna rulada z mletimi bučnicami
Sestavine:
6 jajc
6 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 limonov sladkor
100 g mletih suhih bučnih semen
Postopek:
1. Ločite rumenjake in beljake.
2. Dobro umešajte rumenjake, sladkor, vaniljev in limonov sladkor.
3. Umešani masi postopoma dodajajte mleta bučna semena in počasi mešajte.
4. Mešanico zlijte na pekovski papir v pekaču in jo pecite deset minut pri 180 stopinjah Celzija.
5. Ohlajeno pecivo premažite s kislo smetano in zavijte ter za nekaj časa shranite v hladilnik.
Bučni namaz
Sestavine:
200 g mletih bučnih semen
1 dcl vroče vode
sol, poper, česen v prahu in oljčno olje po okusu
Postopek:
1. Mleta bučna semena prelijte z vročo vodo in dobro premešajte.
2. Mešanici dodajte sol, poper in česen v prahu ter še enkrat dobro premešajte.
3. Ko se masa ohladi, dodajte še bučno olje.
4. Namaz hranite v hladilniku. ***null***
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.