divji prašič Svet24.si

Kdo je v vinogradu ustrelil prašiča?

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

voznik, alkohol, pijan Svet24.si

Pijanega ustavili že v Avstriji, nato še v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Goran in Claudia Njena.si

Sanjski Goran: Spet v spletnem boju z bivšo

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije
| K.M.

Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije

bučna semena.jpg, Dreamstime

Okusna in zdrava kulinarika, ki predstavlja tradicijo Slovenije in napredne rešitve.

Bučno olje je pomemben element slovenske gastronomije, še posebej Štajerske in Avstrije. Pridelovalci, ki olje pridelujejo iz bučnih semen, so pri svojem delu vse bolj inovativni. Poleg tega, da ga pridelujejo na različne načine (toplo ali hladno stiskano), ga vse večkrat oplemenitijo z različnimi okusi, kot sta recimo čebula ali česen. Na Štajerskem in v Prekmurju pa so bučna semena in bučno olje velik del same gastronomije, uporabljajo se v številnih jedeh. Dva preprosta recepta, ki vključujeta bučno olje in bučna semena, so nam zaupali v Oljarni Jeruzalem SAT, Oljarni in mešalnici Središče. 

Bučna rulada z mletimi bučnicami

Foto: KK - Bučna rolada


Sestavine:
6 jajc
6 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 limonov sladkor
100 g mletih suhih bučnih semen

Postopek:
1. Ločite rumenjake in beljake. 
2. Dobro umešajte rumenjake, sladkor, vaniljev in limonov sladkor. 
3. Umešani masi postopoma dodajajte mleta bučna semena in počasi mešajte. 


4. Mešanico zlijte na pekovski papir v pekaču in jo pecite deset minut pri 180 stopinjah Celzija. 
5. Ohlajeno pecivo premažite s kislo smetano in zavijte ter za nekaj časa shranite v hladilnik. 

Bučni namaz
Sestavine:
200 g mletih bučnih semen
1 dcl vroče vode
sol, poper, česen v prahu in oljčno olje po okusu

Postopek:
1. Mleta bučna semena prelijte z vročo vodo in dobro premešajte. 
2. Mešanici dodajte sol, poper in česen v prahu ter še enkrat dobro premešajte. 
3. Ko se masa ohladi, dodajte še bučno olje. 
4. Namaz hranite v hladilniku. ***null***