Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Drobni delčki, ki lahko povzročijo hude bolečine

11. 2. 2023; 04.00
Avtor: T.D.
bolečina, ledvice

Vas to na kaj spominja? foto: Profimedia

Dobro delovanje ledvic je ključnega pomena za zdravje človeka, saj med drugim ledvice skupaj z mehurjem pripomorejo k učinkovitemu čiščenju telesa. Kadar je delovanje ledvic prizadeto, je torej prizadeto vso telo.

Osnovna funkcija ledvic je prečiščevanje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa. Vsako ledvico sestavlja približno milijon drobnih filtrov, ki prečiščujejo tekočino, ta pa se potem steka v zbiralca. Tekočina lahko potuje skozi ledvice kot razredčen seč ali pa se v njih iz seča resorbira voda in na ta način seč postane bolj koncentriran. Tako se v sečilih začnejo tvoriti trdni drobci (kamni).

Kako prepoznamo bolezen?

Značilne, ponavljajoče, močne bolečine v predelu ledvic, ki izžarevajo v medenico, do mehurja in spolnih organov, se pojavljajo v obliki kolik, ki se jim pogosto pridružijo še zvišana telesna temperatura in slabost ter bruhanje, včasih tudi kri v seču. Ledvični kamen namreč potuje iz ledvičnega meha v začetni del sečevoda, in če se na tem mestu zagozdi, ga poskuša sečnik z močnim krčenjem iztisniti naprej. Bolečina popusti takoj, ko ledvični kamen zdrsne v sečnik ali pa se vrne v ledvični meh.

Ob letošnjem Svetovnem dnevu ledvic je pozornosti namenjena okužbam sečil in nosečnosti pri kronični ledvični bolezni. foto: Profimedia

Brez odlašanja k zdravniku

Izkušnje ljudi, ki so se že spopadli s to težavo, kažejo, da hude bolečine obolelega hitro pripeljejo k zdravniku, neredko celo v ambulanto za nujno medicinsko pomoč. Vsekakor je pri vsaki močni, dalj časa trajajoči oziroma ponavljajoči bolečini v ledvenem predelu nujno, da vas pregleda osebni zdravnik, ki najbolje pozna vaše splošno zdravstveno stanje in morebitne druge bolezni, naslednji korak pa bo usmeritev k specialistu. Z ledvičnimi kamni se najpogosteje srečuje urolog, ki bo opravil potrebne preiskave, predlagal nadaljnje postopke in odstranitev ledvičnih kamnov s primerno metodo.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je v prvi vrsti odvisno od velikosti kamna oziroma kamnov. Pri manjših je velika verjetnost, da se bodo izločili sami, zato lahko zdravnik svetuje, da počakamo dva tedna in z analgetiki ublažimo bolečine. Na srečo klasični kirurški posegi, ki so za bolnika tudi najbolj invazivni, danes skoraj niso več potrebni. Endoskopski posegi so za bolnika bistveno manj obremenjujoči in se v praksi večkrat uporabljajo, predvsem ko gre za velike kamne ali kamne na določenih mestih. Najmanj invaziven poseg je zunajtelesno drobljenje s pomočjo zvočnih valov, ki je prva metoda izbora za večino bolnikov z ledvičnimi kamni. Izvaja se s pomočjo naprav, ki pošiljajo usmerjene zvočne valove v smeri proti kamnu. Ti valovi razbijejo kamen, ki se nato lažje spontano izloči v obliki majhnih drobcev.

Prehrana in dieta

Daleč najpomembnejši ukrep, usmerjen predvsem v preprečevanje nastajanja kamnov, je uživanje dovolj velike količine tekočin. S tem spodbujamo izločanje večjih količin urina, ki je zato tudi bolj razredčen, v takšnih pogojih pa kamni težje nastajajo. Običajno se bolnikom z ledvičnimi kamni priporoča, da zaužijejo toliko tekočine, da bi čez dan izločili od dva do 2,5 litra urina. Dolgo časa je veljalo, da je za bolnike z ledvičnimi kamni priporočljiva prehrana z omejenim vnosom živil, ki vsebujejo kalcij. Danes vemo, da to ne drži. Resnica je pravzaprav ravno nasprotna. Raziskave so pokazale, da prehrana z omejenim vnosom kalcija privede do še hitrejšega nastajanja ledvičnih kamnov, zato se bolnikom priporoča normalen vnos mlečnih izdelkov in drugih živil s kalcijem. Priporočljivo pa je omejiti vnos soli s hrano. Uživanje soli namreč poveča izločanje kalcija z urinom.

prejšnji članek
Matee Benedetti povabljena na prestižen teden mode
Svet slavnih
Matee Benedetti povabljena na prestižen teden mode
naslednji članek
Veste, zakaj nastaja prhljaj?
Zdravje
Veste, zakaj nastaja prhljaj?