nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pretiravanje s kavo lahko prikliče bolečine v dojkah

29. 3. 2022; 03.00
Avtor: Mojca Kopriva
boleče dojke

boleče dojke foto: Dreamstime

Bolečine v dojkah so pri ženskah dokaj pogoste. Zdravstveni izraz za ta pojav je mastodinija ali mastalgija.

Bolečina se lahko pojavi v različnih obdobjih življenja žensk. Ocenjujejo, da približno 70 odstotkov žensk trpi za to motnjo, ki vpliva tudi na čustveno stanje. Bolečina se lahko pojavi samo v eni dojki, obeh ali le v enem delu dojke. Za bolečino štejemo blago bolečino, občutljivost, nelagodje in seveda topo bolečino, ki ne pojenja. Zakaj se bolečina pojavi in kako si lahko pomagamo?

Hormoni

Tkivo v dojkah je občutljivo na hormonske spremembe, zato morda prav te povzročajo bolečino. Če opazite, da imate občutljive dojke med ovulacijo, menstruacijo ali med nosečnostjo, lahko okrivite hormone. Bolečine, povezane z omenjenimi spremembami, se običajno pojavijo v obeh dojkah, pomagajo pa lahko nekatera protivnetna zdravila. Če ste noseči, se pred jemanjem zdravil posvetujte z zdravnikom.

Ciste

Ciste v dojkah lahko opišemo kot majhne vrečke, polne tekočine, ki jih povzroča hormon estrogen in lahko bolijo. Cista je trdno določena masa okrogle oblike, na srečo pa je večinoma benigna. Ciste včasih izginejo samodejno, včasih pa dobimo zdravila, ki jih odpravijo. Če opazite zatrdline v prsih, obiščite ginekologa.

Velike dojke

Vsekakor obstaja povezava med velikimi prsmi in pojavom bolečin. Večje prsi predstavljajo večjo težo, ne glede na višino in težo ženske. Večje prsi nemalokrat povzročajo bolečino zaradi teže, pa tudi zaradi nedrčkov in samega nošenja.

Kava foto: Dreamstime

Pretirano uživanje kofeina

Večje prsi predstavljajo večjo težo, ne glede na višino in težo ženske. Nemalokrat povzročajo bolečino zaradi teže, pa tudi zaradi nedrčkov in samega nošenja. 

Po navedbah nekaterih zdravnikov lahko kofein in njegovi pripravki vplivajo na hormone, posledično pa tudi na bolečine v prsih. Ne pojavijo se pri vseh, a če pretiravate z uživanjem kave in ostalih pripravkov, ki vsebujejo kofein, se lahko razlog skriva v njih.

Kontracepcijske tablete

Z razlogom obstaja več vrst kontracepcijskih tablet, ki so prilagojene skupinam žensk, glede na težo, višino, splošno stanje in njihovo prenašanje. Kot stranski učinki se pogosto pojavijo bolečine v prsih. Če so neznosne ali motijo vaše dnevne dejavnosti, se o spremembi in jemanju kontracepcijskih tablet posvetujte z ginekologom.

Udarec ali preteg mišic

Včasih bolečina v prsih ni povezana z njimi. Vir bolečine je lahko drugje. Če med vadbo ali tekom naredite grob gib in raztegnete mišice prsnega koša, je verjetno, da boste topo bolečino čutili v prsih. Za bolečino v prsih so krivi tudi udarci – namenski ali nenamenski, gre namreč za občutljiv del ženskega telesa.

Rast prsi

Pri novopečenih mamicah in odraščajočih najstnicah je običajno, da se soočajo z bolečinami v prsih. Približno dva do pet dni po porodu v prsih nastane veliko mleka, kar poveča dojke, občutek pa ni prijeten. Prav tako je bolečina pri mladenkah običajna, saj prsi dobivajo obliko in velikost.

V redkih primerih je rak

Bolečine v prsnem košu so običajno povezane z rakom, kadar je ta že zelo velik, pravijo zdravniki. Čeprav je to redko, se ob občutku bolečin in sprememb v prsih, ki si jih ne morete razložiti, posvetujte z ginekologom.

prejšnji članek
Slovenski plesalec po devetih letih zapušča šov Zvezde plešejo
Resničnostni šovi
Slovenski plesalec po devetih letih zapušča šov Zvezde plešejo
naslednji članek
Razpoke v ustnih kotičkih zaradi hujšanja
Zdravje
Razpoke v ustnih kotičkih zaradi hujšanja