nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razpoke v ustnih kotičkih zaradi hujšanja

29. 3. 2022; 02.00
Avtor: V. M.
ženska pege ustnice

foto: Profimedia

Razpoke se lahko v ustnih kotičkih pojavijo tudi zaradi osiromašenega jedilnika.

Ste se že kdaj srečali z bolečimi ranicami v ustnih kotičkih, ki skelijo zlasti tedaj, ko zaužijemo slano ali kislo hrano? Vnete, suhe in razpokane ranice strokovnjaki imenujejo heilitis, morda pa ste že zasledili tudi ljudski izraz - nekateri tegobo imenujejo žvale.

Žvale lahko nastanejo zaradi hujšanja

Osiromašen jedilnik lahko vodi do pomanjkanja hranilnih snovi v telesu, slednje povzroča nastanek razpok v ustnih kotičkih. V kolikor hujšate, poskrbite, da bo vaša dieta vsebovala prehrano bogato z vitamini in minerali. Morda vam primanjkuje: železa in/ali vitamina B. Da bi nadomestili izgubo vitamina B, uživajte več listnate zelenjave, brokoli, papriko in sadja, kot so denimo fige, marelice, suhe slive. Ne pozabite tudi na ribe in perutninsko meso. Z železom boste vaše telesne celice nahranili, če boste uživali piščančja jetrca, lečo, školjke, sezamovo seme, suhe marelice, rdeč fižol, jajca, brokoli, piščančje prsi.

Vzrokov za pojav heilitisa je več, zato razmislite, s kakšnimi spremembami ste se srečevali v zadnjem obdobju. Razpoke lahko sicer pozdravite sami, pri tem je dobro, da odkrijete vzrok za pojav in uvedete spremembe, ki bodo preprečile ponovno nastajanje razjed. V kolikor se stanje ne izboljša, obiščite zdravnika.

prejšnji članek
Pretiravanje s kavo lahko prikliče bolečine v dojkah
Zdravje
Pretiravanje s kavo lahko prikliče bolečine v dojkah
naslednji članek
Prve spomladanske rastline za regeneracijo po dolgi in hladni zimi
Zdravje
Prve spomladanske rastline za regeneracijo po dolgi in hladni zimi