nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

10 najboljših živil na vašem vrtu

30. 4. 2022; 04.00
Avtor: Liza Maja
rdeča pesa

Rdečo peso so že stari Rimljani uporabljali kot afrodiziak. foto: Dreamstime

Seveda je poleti super imeti svežo solato, zelišča, paradižnik, a nekateri pridelki so boljši za samozadostne vrtnarje kot drugi. Ko razmišljate, kaj morate nujno gojiti na vrtu, imejte v mislih predvsem, kako zahtevno je pridelek vzgojiti, kako enostavno ga je pobrati in kako ga lahko dlje časa hranimo.

1.Krompir Če resno razmišljate, da morate postati bolj samooskrbni, potem je krompir nujna rastlina za vaš vrt. Krompir je hranljiv, je res enostaven za gojenje ter neverjetno lahko in dobro se ga lahko shrani. Zraste v dveh do treh mesecih, odvisno od sorte. Razmislite tudi o sladkem krompirju!

2. Zimska buča Tudi buče so odlične za samooskrbo, saj dajo veliko hrane in dolgo držijo, posebno zimska buča. Sicer vzamejo veliko prostora, zato jo posadite le, če imate zares velik vrt ali celo njivo.

3. Korenje Korenje je super zelenjava, ki lepo raste, zasede malo prostora na vrtu in dolgo zdrži. Poleg vsega pa ima polno vitaminov in mineralov.

Korenje očistite, olupite in narežite na trakove. foto: Pexels

4. Čebula Čebula je nujna za vsak vrt in za vsako kuhinjo. Je zelo enostavna za gojenje, daje okus številnim jedem in se zelo dobro shranjuje.

5. Česen Še eno živilo, ki je skoraj obvezno za vsako dobro kosilo, saj daje okus, poleg vsega pa je tako zdrav, da bi ga zdravniki najraje pisali na recept. Česen je podobno kot čebulo precej lahko gojiti in predvsem je NAJBOLJŠIH ŽIVIL enostaven za shranjevanje.

6. Koruza Ja, kar vidim vas, kako zdaj gledate, koruza in vrt, ampak v resnici zasede zelo malo prostora, saj je ne potrebujete na tone, če jo boste imeli le za svojo ozimnico.

7. Fižol No, stročji fižol je stalnica na slovenskih vrtovih, tako da kar vztrajajte. To je zares krasno živilo in poleg tega ga lahko pridelamo veliko na zelo majhnem prostoru.

8. Pesa Tudi pesa je taka hvaležna rastlina, ki zraste v zemlji, na mizi pa vam ponudi toliko dobrih snovi, da z njimi veliko lažje preživite vsako zimo.

9.Koleraba Koleraba je enostavna za gojenje. Običajno jo sejemo neposredno na stalno mesto, lahko pa tudi s sadikami. Kolerabica, tako kot kapusnice, prav tako najbolje uspeva v spomladanskem in jesenskem času, zato jo sejemo v presledkih. Tako imamo sveže pridelke nepretrgoma od junija do oktobra. Najkasneje jo kot sadiko presadimo v rastlinjak v avgustu in pridelek pobiramo tudi novembra in decembra.

10. Zelje Najpogosteje gojimo okroglo belo in rdeče zelje, čeprav so pogoste tudi špičaste sorte. Zgodnji posevek prinaša mlade glavice za okusne zeljne solate v poletnih dneh. Zelje, ki ga sejemo v maju, pa je bolj namenjeno spravilu in kisanju. Praviloma raste na prostem, a zimski pridelek vzgojimo s pozno setvijo v rastlinjaku.

prejšnji članek
Mojca Mavec o tem, da ji ni bilo vedno lahko
Svet slavnih
Mojca Mavec o tem, da ji ni bilo vedno lahko
naslednji članek
Tipični edinec ne obstaja
Zdravje
Tipični edinec ne obstaja