pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Potrebuje (tudi) vaš pes vitaminske dodatke?

13. 12. 2022; 04.00
Avtor: PATRICIJA FAŠALEK / revija Bodi Zdrava
pes

Skrb za psa foto: Pexels

Verjetno ste že slišali, da v času viroz in prehladov tudi hišni ljubljenčki potrebujejo dodatne zaloge vitaminov in mineralov. Tako kot ljudje pogosto uživamo različne prehranske dodatke, ker v telo s hrano ne vnesemo dovolj hranilnih snovi, tudi naši psi potrebujejo pravo kombinacijo vseh hranil. Toda kako vemo, česa psu primanjkuje in ali sploh potrebuje dodatne vitamine?

Vitamini, ki jih pes potrebuje

Tako kot vsi drugi živi organizmi tudi psi potrebujejo vitamine za vzdrževanje zdravja. Človeško in živalsko telo ne zmore samo izdelati vitaminov, zato jih je treba zaužiti s hrano. A ker se zelo razlikujemo, tudi naše potrebe niso enake. Psi potrebujejo predvsem:

- vitamin K za aktivacijo strjevanja krvi in proteinov,

- vitamin B1 za presnovo ogljikovih hidratov in aktivacijo ionskih kanalčkov v živčnem tkivu,

- vitamina B2 in B3 za delovanje encimov,

- vitamin B6 za tvorjenje glukoze, delovanje rdečih krvničk in živčnega sistema ter imunski odziv in regulacijo hormonov,

- folno kislino za presnovo in sintezo beljakovin.

Poskrbite za vašega ljubljenčka. foto: Pexels

Vitamini v kupljeni hrani

Dobro uravnotežena prehrana zagotavlja psu vse vitamine in hranilne sestavine, ki jih potrebuje za vzdrževanje dobrega zdravja. Komercialna hrana, ki jo lahko kupimo v trgovinah za male živali, je posebej formulirana, tako da poskrbi za pasje zdravje. Če pes uživa kakovostno kupljeno hrano in ne kaže znakov zdravstvenih težav, potem najverjetneje ne potrebuje nobenih dodatkov k prehrani.

Bolehni psi

Psi, ki imajo zdravstvene težave ali jeseni času pogosto zbolevajo za prehladi in virozami, pa morda potrebujejo dodatne vitamine, ki jih bodo pospremili skozi mrzlo obdobje v letu. Dodatki k prehrani za pse obstajajo v različnih kombinacijah in formulah, večinoma pa vključujejo vitamine in minerale ali druge naravne sestavine. Ti izdelki so namenjeni vsesplošni podpori dobrega počutja psa, lahko pa se osredotočajo na primer tudi na izboljšanje vida ali sijočo dlako. Dodatki so še posebej priporočljivi pri starejših psih, saj dodana vitamina C in E pripomoreta k zmanjšanju vnetja v telesu.

Fotografija je simbolična. foto: Dreamstime

Domača hrana

K dodatkom se lahko zatečejo tudi pasji lastniki, ki psom ponujajo doma pripravljeno hrano, saj ta pogosto ni dovolj uravnotežena. V nasprotju z vnaprej pripravljeno industrijsko hrano ne moremo vedeti, ali naša kuhinja zadostuje vsem pasjim potrebam. Takrat se z veterinarjem najprej posvetujte o prehrani, nato pa še o vitaminih, ki bi jih pes morda potreboval v obliki dodatkov. Veterinar lahko opravi test, s katerim ugotavlja morebitno pomanjkanje vitaminov v pasjem telesu, ali pa vam predlaga najustreznejši način prehrane za vašega ljubljenčka.

Primerni vitaminski dodatki

Če je pes večinoma zdrav in brez posebnih težav ter uživa kakovostno kupljeno hrano, potem ni nobene potrebe po kupovanju dodatnih vitaminov. Če pa opažate, da je manj odporen in v mrazu hitro zboli, če mu sami pripravljate hrano ali je že v letih, se najprej obrnite na veterinarja, ki vam bo znal svetovati, kaj je najprimernejše za vašega psa. Na trgu lahko najdemo veliko prehranskih dopolnil, ker pa ne gre za zdravilo, pogosto niso opravljeni testi kakovosti, zato previdnost ni odveč. Tudi prevelik odmerek vitaminov ni zdrav, zato je najboljša pot do pasjega zdravja posvet pri strokovnjaku; ta vam bo povedal vse, kaj vaš pes zares potrebuje, in priporočil prave izdelke.

Na kaj moramo biti pozorni

Obstaja tudi nekaj splošnih pravil, kako preveriti, ali so dodatki dovolj kakovostni:

- pred nakupom preverite znamko in poiščite, ali ima izdelek opravljene klinične študije;

- dobro preberite navodila, da zagotovite varnost in kakovost;

- ne nasedajte reklamam, ki dodatke prodajajo kot vsestransko zdravilo za pasje težave – ne obstaja tableta, ki bi pozdravila kar vse;

- kupujte preverjene in znane znamke;

- psu nikakor ne ponujajte vitaminskih dodatkov, ki so namenjeni ljudem.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Naslovnica novembrske revije Bodi zdrava foto: BZ

prejšnji članek
Zlati globusi: Vodilna film Duše otoka in serija Abbott Elementary
Kultura
Zlati globusi: Vodilna film Duše otoka in serija Abbott Elementary
naslednji članek
Dušica Kunaver: Po božiču dan spet raste, vedno več je svetlobe
Zdravje
Dušica Kunaver: Po božiču dan spet raste, vedno več je svetlobe