zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Topli ovitki aktivirajo imunski sistem

23. 2. 2023; 03.00
Avtor: Sonja Grizila / revija Jana
priloga topli obkladki

Lajšajo zdravstvene težave in zdravij foto: revija Jana

Blagodejni topli ovitki in obkladki so med najstarejšimi zdravilnimi metodami na svetu. Spodbudijo prekrvitev globoko v tkivih, aktivirajo imunski sistem in zavirajo vnetja.

Njihova visoka učinkovitost izvira predvsem iz kombinacije toplote in zelo učinkovitih rastlinskih snovi. Visoke temperature širijo žile in omogočijo, da lahko zdravilni pripravki prodrejo še globlje v prizadeto tkivo.

Ingverjev obkladek za energijo

Naravni zdravilci pri stanjih izčrpanosti še danes posežejo po ingverjevih obkladkih.

Postopek: 5 žlic olupljenega in na drobno nastrganega ingverja prelijte s 125 mililitri vroče vode, pustite stati 10 minut in nato precedite. Dodajte liter vroče vode, s tekočino namočite bombažno krpo, jo ožemite in si jo položite na ledvice. Po približno desetih minutah se bo razvil intenziven občutek toplote, ki bo okrepil celotno telo. Obkladek odstranite po 30 minutah in počivajte še 15 minut.

ngverjev obkladek za energijo foto: revija Jana

Krompirjev obkladek za boleče grlo

Zelo učinkovite zdravilne moči ima obkladek s kuhanim krompirjem. Položen na vrat zelo počasi oddaja toploto v boleč predel in glasilke. To pospeši prekrvitev in odplavljanje povzročiteljev bolezni.

Postopek:  skuhajte šest neolupljenih krompirjev, zavijte jih v kuhinjsko krpo in zmečkajte z valjarjem. Ustrezno temperaturo preverite z zapestjem. Topel obkladek si previdno namestite na vrat, ga ovijte s šalom in počivajte od pol ure do eno uro.

Timijanov obkladek  za izkašljevanje

Timijanove zdravilne učinkovine se še posebno dobro razvijejo v vroči pari. Razširjajo žile in sproščajo krče ter tudi gosto sluz pri trdovratnem kašlju.

Postopek: bombažno tkanino potopite v pol litra timijanovega čaja (telesne temperature), na lahno ožemite in ovijte z brisačo. Nato si jo položite na prsi, čez pa topel šal. Odstranite po 10 minutah.

Obkladek iz lanenih semen proti sinusitisu

Če se prehlad zasidra v obnosnih votlinah, pomaga obkladek z lanenimi semeni. Njihove učinkovine redčijo sluz in zavirajo vnetja.

Postopek: v 400 mililitrih vode zavrite 5 žlic lanenih semen, da se zmehčajo. Nato jih denite na kuhinjsko krpo, to zvijte v zavitek in si ga za 20 minut položite na nos. Toplota spodbuja prekrvitev in zdravljenje.

Še več zanimivosti si lahko preberete v reviji Jana, št. 7, 14. 02. 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Kako začeti delati na svoji sanjski karieri
Zdravje
Kako začeti delati na svoji sanjski karieri
naslednji članek
Kaj o vas pove slaba pisna komunikacija?
Svet slavnih
Kaj o vas pove slaba pisna komunikacija?