stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Fantu Tjaše Vrečič bolezen spremenila življenje

23. 2. 2023; 08.00
Avtor: V.M.
image0

Tjaša in Marsel sta oba osebna trenerja. foto: Osebni arhiv

Sprva se mu je porušil svet, nato pa je iz negativne situacije počasi pričel ustvarjati novo priložnost za kvalitetnejše življenje. Mu je uspelo?

Finalistka šova Kmetija in osebna trenerka Tjaša Vrečič o svojem fantu Marselu pripoveduje s ponosom. Ceni namreč pot, ki jo je prehodil in zaradi katere danes vidi svet v drugačnih barvah.

Marsel, ki je danes prav tako kot Tjaša osebni trener, je kot najstnik zbolel za sladkorno boleznijo tipa 1. Star je bil 16 let, zaradi česar je bilo vse skupaj nekoliko težje, saj se kot pubertetnik dolgo ni zmogel sprijazniti z vsemi spremembami, ki jih je od njega terjala bolezen. »Občutek sem imel, da se mi je porušil svet. Bil je velik šok, mislim sem, da je konec sveta. Popolnoma sem moral spremeniti svoj način življenja,« je pojasnil za njena.si in priznal, da je temu sledila izguba kroga prijateljev, kar ga je prav tako zaznamovalo.

K sreči je sklenil praznino nadomestiti z gibanjem, zatekel se je namreč v fitnes in si dneve polnil s treningi. Čas je počasi zacelil rane, fitnes Ljubljana je postal njegov način življenja, pa tudi na bolezen se je privadil oz. se naučil, kako kljub omejitvam kvalitetno živeti.

»Tekom minulih let sem se veliko naučil o svojem telesu in o tem, kako določena hrana vpliva na raven krvnega sladkorja. Ker se ukvarjam z bodybuildingom, moram biti še posebej pazljiv in pametno oblikovati obroke,« pojasni Marsel, ki ne uživa sladkih pijač, pa tudi sicer zelo redko poje kakšen sladek priboljšek.

Marsel leta 2021, ko se je že poslovil od podobe vitkega najstnika. foto: Osebni arhiv

»Tudi jaz sem se veliko naučila o tej bolezni in kako pomagati, ukrepati, v kolikor se zgodi drastičen padec sladkorja v krvi,« pove Tjaša in doda, da je za sladkorno boleznijo nedavno zbolel tudi Marselov nečak, ki mu je stric zaradi lastnih izkušenj v veliko oporo.

Tudi sicer je osebni trener v navdih mnogim mladim sladkornim bolnikom, saj je navkljub bolezni s preudarnimi treningi in predanim delom na sebi naredil veliko transformacijo svojega telesa. Marsel se je tako iz vitkega in negotovega najstnika postopoma preobrazil v mišičastega moškega z močno voljo in jasnimi cilji. Spremembe v kasnejšem obdobju, ko je pričel klesati svoje telo, si lahko ogledate na primerjalnih fotografiji.

»Če torej zboliš za sladkorno boleznijo, ni konec sveta, le prilagoditi se je potrebno,« spodbudno zaključi Marsel, ki je rad v podporo in pomoč vsem tistim, ki prav tako bijejo bitko z boleznijo in samim seboj.

Marsel danes, ko se posveča treningom za povečanje mišične mase. foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Sanjska dekleta dobila novo priložnost za skok pred kamere
Resničnostni šovi
Sanjska dekleta dobila novo priložnost za skok pred kamere
naslednji članek
Aleš spoznal, da se je dobro pripravil na šov
Resničnostni šovi
Aleš spoznal, da se je dobro pripravil na šov