Kako shujšati? foto: Shutterstock
Na kaj najprej pomislimo, kadar slišimo besedo dieta? Seveda na odpovedovanje hrani, stres, ki je povezan s tem, in na obilo frustracije, ko je povsod okoli nas hrana, nam pa kruli v želodcu. A zakaj neki bi se človek mučil z odpovedovanjem hrani? Raje zaupajmo sodobnim znanstvenim dognanjem o povezavi med prehrano in človekovim telesom. Ta kažejo, da je ključ v detajlih.
1. Zelje, repa in korenje
Kaj odloča o tem, kako dobro naše telo presnavlja hrano? Črevesne bakterije. Raziskovalci z univerze Stanford so dokazali, da imajo črevesne bakterije raje lokalno pridelano hrano, ki je prilagojena letnim časom. Sestava črevesnih bakterij se namreč spreminja tudi z letnimi časi, in sicer tako, da črevesje lažje prebavlja tisto hrano, ki prav takrat obrodi v naši regiji.
2. Po jedi obvezen sprehod
Deset tisoč korakov dnevno se sliši veliko, sploh ob vseh obveznostih, ki jih imamo. Zato vpeljimo navado, da gremo po jedi na 20-minutni sprehod. S tem znižamo tudi raven sladkorja v krvi in spodbudimo razgradnjo maščob.
3. Spanec za lepo postavo
Pomanjkanje spanca je pogost krivec za čezmerno težo. Že po štirih slabo prespanih nočeh se zniža raven izločanja inzulina, posledično se upočasni presnova in začne kopičiti maščoba, namesto da bi zgorevala v procesu presnavljanja. In koliko spanja potrebujemo? Študija, opravljena na univerzi v Chicagu, kaže, da je osem ur in pol spanja na noč optimalno za ohranjanje lepe postave.
4. Lahko jeste čips, ampak ohrovtov
Za vse ljubitelje slanih prigrizkov je čas, da čips in podobno nadomestimo z zdravimi inačicami. Ste že poizkusili ohrovtov čips? Z nekaj vaje lahko pripravimo zares okusnega, na voljo je tudi v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano. Ali pa si naredite čičerikin hrustljavi prigrizek: skuhano čičeriko stresemo v pekač na žlico olja, začinimo z rdečo papriko, timijanom ter soljo in pečemo na 200 stopinjah 40 minut.
5. Tedenski jedilnik
Svojega prehranjevanja se lotimo premišljeno: naredimo jedilnik za ves teden, večkrat lahko tudi jemo dva dni zapored enako hrano, da si olajšamo pripravo. Držimo se načrtovanega jedilnika in kmalu bomo spoznali, da nam občutek urejenega prehranjevanja koristi. Stvari bomo imeli bolj pod nadzorom.
Vabimo vas, da si celoten prispevek preberete v reviji Jana, št. 8, 21. 02. 2023.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.