stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znanstveno je dokazano, da je narava zdravilna

19. 4. 2023; 04.00
Avtor: Maja Furman / revija Bodi zdrava
Dekle v naravi

Uživajte v naravi foto: Shutterstock

Samo dobra volja in nekaj korakov do bližnjega gozda, travnika ali ribnika nas loči od boljšega počutja, več energije in veselja. Do življenja in do sebe.

V naravo po dušni mir

Kadar smo v naravi, naredimo ogromno za svoje zdravje – predvsem za svoje energijsko ravnovesje, ki ustvarja naše dobro počutje. Marsikdo ve, da se v naravi spočije duša. Ko gremo v naravo, krepimo svoj imunski sistem, dnevna svetloba polni zaloge vitamina D v našem telesu, gibanje v naravi nas navda z elanom, navdihom in radostjo. Svež zrak in sproščen korak po gozdu ali travniku zbistrita temne misli in nas navdata z optimizmom. Ni skrivnost, da se veliko ustvarjalnih blokad razbije prav s sprehodom po bližnjem gozdu ali parku; tam najdemo tudi številne prave odgovore na pomembna življenjska vprašanja, ki se v zatohlih prostorih zdijo še tako brezizhodna. Razlogov, zakaj je nujno iti vsak dan ven, je neskončno.

Ekoterapija

Dokazano je, da narava deluje zelo podporno pri zdravljenju duševnih tegob, posttravmatskega stresa, pri anksioznosti in depresijah. Ekoterapija je medicinski pristop, kjer se s pomočjo različnih tehnik bivanja v naravi aktivirajo vsi naši čuti. Ekoterapija, ki ji pravimo tudi zelena terapija, je zdravljenje z naravo. Gre za preventivno in naravno medicino.

Znanost o učinkih narave na nas

Blagodejne in zdravilne učinke narave dokazuje tudi znanost. Gibanje v naravi pospešuje delovanje endorfinov, nevroprenašalcev v možganih, ki so odgovorni za naše dobro počutje. Kot smo že omenili, dnevna sončna svetloba skrbi za vnos vitamina D, ki je pomemben za zdravje kosti in zob, blagodejno vpliva na dvig razpoloženja, pospešuje krvni obtok in znižuje krvni tlak ter pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Dovolj »naužite« dnevne svetlobe pomaga pri sproščanju melatonina, ki je ključen hormon za kakovostno in zdravo spanje. Raziskava nizozemskih znanstvenikov je pokazala, da vrtnarjenje in brkljanje po zemlji zelo učinkovito pripomoreta k zmanjšanju stresa. 30 minut vrtnarjenja na dan je torej odlično protistresno sredstvo. Se še vedno obotavljate, da bi si ustvarili vrtiček ali zelenjavno gredico?

Nekaj namigov za izlete v naravo

Nanizali bomo nekaj zanimivih in sproščujočih kotičkov v naravi, ki jih lahko izkoristite za krajše družinske izlete. Bukovniško jezero v Prekmurju je idealno za lahkoten meditativen sprehod po gozdnih stezicah, ki vodijo skozi energijske točke do cerkvice sv. Vida. Žuboreči potočki, spokojno jezero in prijetna senca gozda zdravilno sklenejo druženje v naravi. Priporočamo tudi sprehod okoli Račkih ribnikov. Krajinski park Rački ribniki - Požeg je skriti biser na Štajerskem, ki je nastal s sodelovanjem narave in človeka. V ribnikih in okoli njih so našle zavetje različne živali, med njimi kar 220 vrst ptic, več kot 50 vrst kačjih pastirjev in 12 vrst dvoživk. Ker je izletniška pot ravninska, je primerna tudi za malčke, ki so komaj shodili. Čarobnost narave boste lahko doživeli tudi, če boste obiskali Škocjanski zatok. V njem so polslane lagune, kjer se slana voda preliva v sladko. Rezervat je zanimiv zaradi gnezdilnih otočkov in morskih močvirij. Rastline so prilagojene soli v zraku in v tleh – pravimo jim slanuše. Teren Škocjanskega zatoka je preprost, zato je primeren tudi za družine z majhnimi otroki. Sicer pa je Slovenija bogata z naravo in čudovitimi kotički, v katerih si lahko sami ali v družbi spočijemo dušo in telo.

V naravo le primerno zaščiteni

Preden se odpravimo v naravo, je prav, da poskrbimo za zaščito pred klopi in drugim mrčesom. Pred klopi se lahko zaščitimo s svetlimi oblačili, ki naj čim bolj pokrivajo kožo, priporočljive so dolge hlačnice in dolgi rokavi. Priporočljivo je tudi, da se zaščitimo z repelenti, sredstvi, ki s svojim vonjem odganjajo žuželke oziroma blokirajo receptorje, s katerimi te zaznavajo človekov vonj. Naravni repelenti so rastlinskega izvora, večinoma narejeni na bazi eteričnih olj. Z njimi insekte večinoma odganjajo. Sintetični repelenti so učinkovitejši in nas ščitijo dlje, vendar je pri njihovi uporabi potrebna previdnost, tako da je dobro preveriti njihovo sestavo. Repelente nanašamo enakomerno na vse dele telesa, ki niso pokriti, izpustimo kožo okrog oči, nosnic in ustnic. Zaščitimo se tudi pred soncem, najbolje z lahkimi bombažnimi oblačili, ki pokrivajo kožo, in sončno kremo s čim višjim zaščitnim faktorjem. Pomembno je, da si kremo nanesemo vsaj 30 minut pred izpostavljanju soncu ter z njo zaščitimo tudi ustnice, veke in zunanje dele ušes.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Št. 4 - Datum objave: 11. 4. 2023 foto: BZ

prejšnji članek
Denis Avdić je za službo moral na avdicijo
Svet slavnih
Denis Avdić je za službo moral na avdicijo
naslednji članek
Neymar bo spet postal očka
Svet slavnih
Neymar bo spet postal očka