stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dojenčki na kopališču: Starši poskrbite za ustrezno higieno

21. 6. 2023; 01.00
Avtor: STA / V.M.
dojenček, malček, otrok, bazen

fotografija je simbolična foto: Pixabay

V času poletnih dni številni osvežitev poiščejo v bazenih, rekah ali jezerih. Na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) so med drugim opozorili na pravila, ki preprečujejo nevšečnosti z iztrebki.

Kot so na zapisali spletni strani NIJZ, pravilnik o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in voda v bazenih, med drugim določa, da mora upravljavec bazenskega kopališča zagotavljati higienske zahteve na bazenu oziroma kopališču s higienskim redom, ki je del kopališkega reda, ta pa mora biti objavljen na vidnem mestu kopališča.

Upravljavec bazenskega kopališča mora v pripravo konkretnih pravil za zagotavljanje higienskih zahtev na bazenih oziroma kopališčih, ki jih upravlja, vključiti več osnovnih higienskih pravil ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce.

Skrb za red in čistočo na kopališču foto: Pixabay

Skrb za red, čistočo in zdravje

Obiskovalci naj v bazen ne vnašajo hrane, pijač in umazanih predmetov. Pred vstopom v bazen naj se vsakič oprhajo, tudi po uporabi stranišča. Bazena naj obiskovalci ne uporabljajo, če imajo drisko ali so jo imeli v zadnjem tednu.

V primeru negotovosti glede drugega obolenja, naj obiskovalci upoštevajo navodila svojega zdravnika. Izogibajo naj se požiranju kopalne vode, v vodo ne izkašljujejo, ne izpihujejo iz nosu, ne spirajo ust in ne izločajo urina in blata.

Skrb za higieno najmlajših

Obiskovalci naj opozorijo osebje, če opazijo v vodi ali na kopališču izbljuvke, iztrebke ali druga onesnaženja, ki tja ne sodijo. Otroke naj pogosto vodijo na stranišče oziroma takoj, ko na to opozorijo.

Otroci morajo biti ves čas pod nadzorom. Če je možno, naj se majhni otroci kopajo v ločenih bazenih za male otroke. Otroci do tretjega leta morajo uporabljati kopalne plenice ali kopalke.



Otroku naj starši ali skrbniki plenico zamenjajo, ko je potrebno, na mestu, ki je za to določeno, ne na bazenski ploščadi. Po iztrebljanju in pri previjanju otroku naj z milom temeljito umijejo zadnjico, prav tako tudi svoje roke, je še navedeno v osnovnih higienskih pravilih.

Dojenček na bazenu foto: Pixabay

prejšnji članek
Vročo hrvaško pevko so ohladili kar s sladoledom
Svet slavnih
Vročo hrvaško pevko so ohladili kar s sladoledom
naslednji članek
Začetek zdravljenja me je navdal z občutkom, da imam nadzor nad svojim življenjem
Zdravje
Začetek zdravljenja me je navdal z občutkom, da imam nadzor nad svojim življenjem
#nasazenazenska
nasazenazenska