nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najbolj smrtonosna oblika kožnega raka

12. 7. 2023; 03.00
Avtor: Mare Koren
znamenje

Zanimivo je, da se vsak tretji melanom razvije iz že obstoječega kožnega znamenja. foto: Dreamstime

Vsak tretji diagnosticirani rak na svetu je kožni rak. Maligni melanom pa predstavlja približno pet odstotkov vseh kožnih rakov; vsako leto namreč diagnosticirajo kar 132 tisoč malignih melanomov! Ti so odgovorni za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi kožnega raka.

V Evropi se število obolelih za kožnim rakom veča, za kar pet do sedem odstotkov letno. Tako kot pri vseh boleznih tudi pri kožnem raku velja, da so z zgodnjim odkritjem tudi možnosti za ozdravitev večje – ozdravimo lahko kar 90 odstotkov kožnih rakov, če jih odkrijemo pravočasno.

Kako prepoznamo melanom

Zanimivo je, da se vsak tretji melanom razvije iz že obstoječega kožnega znamenja, pozorni pa moramo biti tudi na novonastale rašče. Melanom v zgodnjih stadijih ni nujno dvignjen nad kožo, temveč se lahko pojavi v številnih, nenavadnih oblikah. Še zlasti nevarne so spremembe v velikosti, barvi, obliki robov ali debeline znamenj in drugih tvorb, zato jih takoj pokažimo svojemu zdravniku. V rizično skupino za razvoj melanoma spadajo ljudje s svetlo poltjo in svetlimi ali rdečimi lasmi, katerih koža na soncu hitro pordeči in ne porjavi, in ljudje z veliko pigmentnimi znamenji ali ljudje z netipičnimi znamenji. Statistični podatki kažejo, da je preživetje bolnikov z melanomom najboljše pri debelinah tumorja pod en milimeter, zato je ključno, da se kmalu odkrije.

Sonce povzroča gubice, starostne pege, počene kapilare, suho, uvelo kožo in kožnega raka. foto: dreamstime

Preprosta navodila

Ko pregledujemo znamenja, tudi znamenja najdražjih, bodimo pozorni na pet znakov: če se nam zdi, da je katero od znamenj nesimetrično, ima ostre robove, se mu spreminja barva, postaja večje ali se spreminja kakorkoli drugače, čim prej obiščemo dermatologa. Znake, na katere moramo biti pozorni, si lahko zapomnimo tudi po prvih petih črkah angleške abecede – ABCDE: A – asimetrija (asimetry), B – robovi (border), C – barva (colour), D – premer (diameter) in E – razvoj (evolution). 

prejšnji članek
Hitra prva pomoč ob stiku z meduzo
Zdravje
Hitra prva pomoč ob stiku z meduzo
naslednji članek
Proteinski puding z banano in oreščki
Zdravje
Proteinski puding z banano in oreščki