zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl je avtor kultnega dela Neznosna lahkost bivanja

12. 7. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
Milan Kundera

Poslovil se je avtor Milan Kundera foto: Profimedia

Umrl je češki pisatelj Milan Kundera, ki velja za enega najpomembnejših čeških avtorjev prejšnjega stoletja. Med njegovimi najbolj znanimi deli sta zagotovo Neznosna lahkost bivanja in Šala.

Milan Kundera, češki literarni zvezdnik in izobčenec Komunistične partije, je umrl v starosti 94 let. Avtor "Neznosne lahkosti bivanja" je bil znan po svojih erotično nabijenih romanih, ki so ujeli duševno stisko življenja v njegovi domovini Češkoslovaški. Kunderova serija priljubljenih knjig se je začela z "Šalo", ki je bila leta 1967 objavljena z odobravanjem, okoli časa Prazneške pomladi, nato pa je bila po zatrtju tega eksperimenta v "socializmu s človeškim obrazom" nekaj mesecev kasneje brutalno prepovedana. Svoj zadnji roman, "Festival nepomembnosti" (2015), je dokončal, ko je bil v svojih srednjih osemdesetih letih in je udobno živel v Parizu.

Takojšen uspeh ob izidu leta 1984 je "Neznosna lahkost bivanja" ponatisnjena v vsaj ducatu jezikov. Roman je pritegnil še širšo pozornost, ko je bil leta 1988 prirejen v film, v katerem je Daniel Day Lewis igral enega od njegovih osrednjih likov, Tomasa, češkega kirurga, ki kritizira komunistično vodstvo in je zato prisiljen opravljati delo čistilca oken. "Neznosna lahkost bivanja" je sicer močno odmevala v literarnem svetu. Zgodba, ki se odvija v Pragi med in po praški pomladi leta 1968, sledi življenjem štirih glavnih likov: Tomasa, kirurga in neizprosnega ženskarja; njegove žene Tereze, ki se bori z ljubosumjem in nesigurnostjo; Sabine, svobodomiselne umetnice in Tomaseve ljubimke; in njenega ljubimca Franze, idealističnega profesorja. 

prejšnji članek
Zvezda serije One Tree Hill 10 let preživela v kultu!
Svet slavnih
Zvezda serije One Tree Hill 10 let preživela v kultu!
naslednji članek
Hitra prva pomoč ob stiku z meduzo
Zdravje
Hitra prva pomoč ob stiku z meduzo
#nasazenazenska
nasazenazenska