Je pa neverjetno bogato olje, ki ga mnoge raziskave postavljajo nad vsa druga olja, saj je bogato s pomembnimi hranili za človeško telo. Ne samo to, redno uživanje žlice konopljinega olja na dan tudi odlično pripomore k boju z mnogimi hudimi kroničnimi boleznimi. Čeprav konopljo najbolje poznamo kot rastlino z opojnim THC-jem, katere uživanje pri nas ni uzakonjeno, obstaja veliko več vrst konoplje, od katerih mnoge ne vsebujejo opojnih lastnosti. Jedilna konoplja, iz katere pridelujejo konopljino olje, je ena takšnih. Konopljinega olja torej nikakor ne smemo zamenjevati s hašiševim oljem. Olje, ki nastane s hladnim stiskanjem konopljinih semen, je po dokazih mnogih študij najboljše od vseh olj, ki jih zadnje čase svetujejo za zdravje. Vsebuje namreč pomembne sestavine, ki so ključne pri blaženju nekaterih kroničnih bolezenskih stanj. In čeprav se zdi, da je konopljino olje neka novodobna izmišljotina, gre za prehransko surovino, ki je bila pred drugo svetovno vojno zelo znana. Zaradi prepovedi marihuane kot mamila pa so po vojni prepovedali tudi uporabo vseh drugih konopljinih izdelkov za uživanje in tako smo na to čudežno olje za nekaj časa pozabili.
Pomemben prehranski vir
Konopljino olje je izredno priporočljivo zato, ker je odličen prehranski vir, bogat z esencialnimi maščobnimi kislinami in pomembnimi vitamini, ki vzdržujejo in krepijo imunski sistem, hkrati pa odlično vplivajo tudi na srce in ožilje, predmenstrualni sindrom, kožne bolezni, sladkorno bolezen, artritis, kronično vnetje mehurja ter mnoge druge hujše bolezni, kot so rakava obolenja.
Sestava konopljinega olja
Konopljino olje je bogato z mono- in polinenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so izrednega pomena v prehrani človeka. Te predstavljajo skoraj 90 odstotkov konopljinega olja. 50–70 odstotkov od tega predstavljajo linolne oziroma maščobne kisline omega-6, 15–25 pa alfalinolenske oziroma maščobne kisline omega-3. Zaradi te bogatosti že 10–20 gramov konopljinega olja na dan zadosti prehranskim potrebam človeka po teh maščobnih kislinah. Poleg esencialnih maščobnih kislin je konopljino olje tudi bogat vir vitaminov B-kompleksa, vitamina E in provitamina A. Zaradi pomembne gamalinolenske kisline pa je izredno pomembno tudi v terapevtske namene.
Gamalinolenska kislina
Gamalinolenska kislina je tista pomembna maščobna kislina, ki konopljino olje postavlja na piedestal olj. Prisotna je sicer še v nekaterih drugih oljih, a je konopljino olje edino jedilno olje, ki jo vsebuje, in je tako odličen in veliko bolj primeren nadomestek precej dražjim kapsulam z gamalinolensko kislina. Ta je predvsem pomembna zato, ker povečuje tvorbo prostaglandinov, ki krepijo imunsko odpornost in pospešujejo zdravljenje kakršnih koli vnetnih procesov. Gamalinolenska kislina je tako ključna pri zdravljenju mnogih kroničnih stanj in vnetij, kot so kožna in revmatična obolenja, pa tudi zapleti pri sladkorni bolezni, rakavih obolenjih, srčnih in žilnih boleznih ter mnogih drugih.
Nevrodermatitis
Nevrodermatitis, atopijski dermatitis, ekcem … to kožno bolezen poznamo pod mnogimi imeni. Kolikor je znanega o njej, je to, da večinoma nastane zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin. Zaradi tega koža na določenih predelih postane suha, dražeča in se lušči. Klinične študije so pokazale neverjetno izboljšanje po rednem uživanju konopljinega olja, ki se ga pri bolnikih z dermatitisom lahko tako pije kot uporablja za mazilo. Konopljino olje sicer zaradi esencialnih maščobnih kislin blagodejno vpliva tudi na mozolje in luskavico.
Predmenstrualni sindrom
Za predmenstrualni sindrom se je izkazalo, da je pogostejši pri ženskah, ki imajo motnje v presnovi maščob. Zato je pomembno uživanje tako imenovanih dobrih in zdravih maščobnih kislin, s katerimi je konopljino olje izredno bogato. Redno uživanje konopljinega olja naj bi blažilo oziroma celo izničilo simptome predmenstrualnega sindroma.
Revmatični artritis
Revmatični artritis je posledica vnetja sklepnih ovojnic in sklepov. Gamalinolenska kislina je ena od maščobnih kislin, ki zavirajo to vnetje. Po pretvorbi v prostaglandine preprečuje vnetje in napredovanje sprememb na sklepih. Hkrati pa uravnava tudi imunsko odpornost.
Diabetična nevropatija
Gre za težavo, ki se pogosto pojavi pri dolgotrajnih oblikah sladkorne bolezni. Nastane zaradi okvare drobnih žil, ki oskrbujejo živce. Posledično se pojavijo nepravilno delovanje živcev, motnje v zaznavanju, pekoče bolečine, preobčutljivost in slabo počutje. Posamezne študije so pokazale, da konopljino olje ublaži te težave in simptome.
Srce in ožilje
Alfalinolenska kislina, ki jo bolje poznamo kot maščobno kislino omega-3, je znana po svojem blagodejnem učinku na srce in ožilje. Sodeluje pri presnovi holesterola in preprečuje lepljenje trombocitov, torej strjevanje krvi. Zaradi tega je ključna pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni.
Kronična vnetja
Kakršna koli kronična vnetna stanja so navadno posledica imunskega pomanjkanja. Maščobne kisline omega-3, ki so v konopljinem olju, zmanjšujejo vnetne procese in ugodno vplivajo na potek kroničnih bolezni, kot so kronično vnetje mehurja, revmatoidni artritis, luskavica, kronična vnetja črevesja itd.
Bolečinska stanja
Konopljino olje se priporoča tudi pri bolezenskih stanjih, ki jih spremlja bolečina, saj pomembne maščobne kisline, ki blažijo vnetna stanja in krepijo imunski sistem, blažijo tudi bolečino. Zato se uživanje konopljinega olja priporoča tudi pri spastičnih obolenjih, okvarah sklepov, motnjah gibanja, premagovanju bolečin pri aidsu, rakavih obolenjih, glavkomu, astmi, epilepsiji, multipli sklerozi in podobnih.
Konopljino olje hranite v temnem in hladnem prostoru, saj je idealna temperatura za shranjevanje 10 stopinj Celzija. Najbolj priporočljivo ga je torej hraniti v hladilniku. Tako kot druga olja tudi konopljinega ne smemo segrevati. Transmaščobne kisline se pri segrevanju konopljinega olja začnejo tvoriti že pri 150 stopinjah. Za vsakodnevno preventivno uporabo je primerno uživanje ene jedilne žlice konopljinega olja na dan, za druga stanja pa je dobro preveriti, kolikšna količina je najprimernejša (a nikakor ne sme preseči 20 gramov dnevno). Konopljino olje ima sicer nekoliko svojevrsten okus, na katerega se je treba navaditi, še najbolj spominja na okus oreščkov.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.