Zdravje
 

Hrana za zdravje

7. 4. 2016; 16.30
Avtor: Maša Rener/Bodi zdrava
Glavobol, migrena

Pri obvladovanju migrene in zmanjšanju vnetja pomaga tudi prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, slabost pa blaži hrana, začinjena z ingverjem, ki odpravlja želodčne težave.

Vsi vemo, da je s pravilno prehrano mogoče obvladovati ali preprečevati pogoste bolezni, malo pa je napisanega o tem, kako. Pri tem vam bo v pomoč naslednji članek.

Alergije

Simptomi alergije so solzne in pekoče oči, izcedek iz nosu, pogosto kihanje, zamašen nos, težave z dihanjem in včasih tudi izpuščaji. Kako pomaga hrana? Priporočljivo je uživanje hrane z malo maščobe in veliko sadja ter zelenjave, ki ju povezujejo z zdravimi dihali. Magnezij (vsebujejo ga amarant, avokado, kvinoja, sončnično seme) pomaga pljučem, da se sprostijo, in blaži vnetje. Flavonoid kvercetin (češnje, jabolko, jagodičevje, rdeča čebula), ki slovi kot učinkovit zaščitnik pljuč, zmanjšuje izločanje histamina. Antioksidantni mineral selen (brazilski oreščki, ribe, sončnično seme) skupaj z vitaminom E varuje celice pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, ta varovalni učinek pa koristi membranam v dihalnih poteh. Vitamin C (agrumi, brokoli, jagode, paprika) deluje kot antioksidant in varuje pljuča pred okoljskimi onesnaževalci.

Driska

Vsi smo že kdaj v življenju imeli drisko, za katero je značilno pogosto odvajanje tekočega blata. Kako pomaga hrana? Eden najbolj koristnih prehranskih ukrepov pri driski je nadomeščanje izgubljene tekočine – piti je treba veliko vode. Želodec najmanj obremenjujejo živila, bogata z blagimi ogljikovimi hidrati (riž, krompirjev pire, prepečenec). Živila s topno vlaknino pektin (na primer jabolčna čežana, banane) pomagajo, da blato postane čvrsto. Če jemljemo antibiotike, koristne bakterije v debelem črevesu, ki jih uničijo zdravila, nadomestimo s pomočjo probiotikov (jogurt).

Želodec najmanj obremenjujejo živila, bogata z blagimi ogljikovimi hidrati. foto: Profimedia

Ekcemi

Ekcemi so vnetne nenalezljive spremembe na koži, ki povzročajo srbenje, luskavost, suhost in pogosto tudi pordelost. Kako pomaga hrana? Uvodne študije kažejo, da betakaroten (korenček, mango, sladki krompir, špinača) kožo varuje pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Živila, bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami (laneno seme, mastne ribe, rastlinska olja), blažijo otekanje, saj pomagajo pri izločanju hormonu podobnih snovi, ki zmanjšujejo vnetje. Pri nekaterih ljudeh z ekcemi so opazili pomanjkljivosti v imunskem sistemu, zato je priporočljivo, da uživajo živila za krepitev odpornosti, ki vsebujejo cink (fižol, perutnina, polnovredna žita, semena) ter vitamina C in E (avokado, brokoli, paradižnikov sok, sončnična semena).

Hemoroidi

Hemoroidi so zelo pogosta težava, ki vsaj enkrat v življenju doleti večino odraslih – rečemo jim tudi zlata žila in so vozličasto vensko ožilje v danki ali zadnjiku. Kako pomaga hrana? Za obvladovanje te nadloge so ključni dejavniki redna vadba, prehrana z veliko vlakninami in pitje veliko tekočine. Netopne vlaknine (laneno seme, polnovredna žita, solata, suhe slive) uravnavajo prebavo, topne (fižol, jabolko, korenček, slive) pa mehčajo blato in spodbujajo krčenje črevesja, zaradi česar je iztrebljanje lažje. Vitamin C utrjuje stene ven in zmanjša njihovo otekanje. Mineral cink (lupinarji, perutnina, semena, pšenični kalčki) se bori proti vnetjem in je pomemben pri procesu zdravljenja, saj blaži razdraženost.

Več o tem, kako s pravilno prehrano obvladovati določene bolezni, lahko najdete v knjigi Jejmo zdravo, ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga.

Krčne žile

Krčne žile so videti kot nabrekle modrikaste vrvi tik pod površino kože na nogah. Včasih jih spremljata tudi občutljivost in rahla bolečina. Kako pomaga hrana? Vrsta flavonoidov (agrumi, grozdje, jabolko, jagodičevje, polnovredna žita) krepi vensko strukturo, saj zmanjšuje krhkost krvnih žil in njihovo puščanje. Prehranske vlaknine (granatno jabolko, leča, rdeča pesa, šparglji) skrbijo za urejeno prebavo in manjšajo napenjanje, kar je pomembno, saj to poveča abdominalni pritisk in prepreči pretok krvi iz nog. Raziskovalci menijo, da antioksidantske taninske spojine (jagodičevje) prispevajo k zdravju ven, saj so del celične opne, ki jo varujejo pred škodljivimi prostimi radikali.

Migrena

Klasično znamenje migrene je močen kljuvajoč glavobol, ki se po navadi začne ob enem od očes ali senc. Kako pomaga hrana? Migrensko bolečino blaži uživanje živil, bogatih z magnezijem (amarant, avokado, riž, zimska buča). Nekateri bolniki z migreno imajo nizko raven energije, kar izboljšuje riboflavin (gobe, kvinoja, perutnina), ki sprošča energijo iz ogljikovih hidratov in sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk. Pri obvladovanju migrene in zmanjšanju vnetja pomaga tudi prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, slabost pa blaži hrana, začinjena z ingverjem, ki odpravlja želodčne težave.

Predmenstrualni sindrom

Kar 75 odstotkov žensk trpi za telesnimi in psihičnimi simptomi predmenstrualnega sindroma (PMS). Kako pomaga hrana? Kalcij (nemasten navaden jogurt, posneto mleko, sojin sir) zmanjšuje motnje razpoloženja, trebušne krče, otekanje in krčenje mišic kot posledice PMS. Živila, bogata s sestavljenimi ogljikovimi hidrati (fižol, krompir, repa, riž, polnovredna žita), povečajo tvorbo možganske kemikalije serotonina, ki uravnava razpoloženje in tek. Ženske s PMS imajo pogosto nizko raven magnezija, kar lahko povzroči glavobol. Tudi živila z veliko vitamina B6 (avokado, banana, krompir, losos) spodbujajo tvorbo serotonina in blažijo tesnobo ter depresijo, povezano s PMS.

Jedilna čokolada lahko pomaga pri slabokrvnosti. foto: Arhiv Svet24

Slabokrvnost

Je razmeroma pogosta bolezen, ki je posledica pomanjkanja železa za proizvodnjo hemoglobina (beljakovine, ki prenašajo kisik v krvi), potrebnega za tvorbo rdečih krvničk. Kako pomaga hrana? Za proizvodnjo rdečih krvničk telo med drugim potrebuje železo (amarant, kvinoja, sojin sir, meso, ribe, bela soja, mandeljni, leča, jedilna čokolada), folate (cikorija, fižol češnjevec, leča, šparglji) in vitamin B12 (lahki navadni jogurt, postrvi, sardine, skuše, školjke). Poleg vsebnosti železa v hrani bodimo pozorni tudi na snovi, ki zmanjšujejo absorpcijo železa – fitati in vlaknine v zelenjavi, neoluščenih žitih in oreščkih, kalcij in fosfor v mleku ter tanin v pravem čaju ali kavi. Te učinke lahko delno nevtralizira hkratno uživanje hrane, ki vsebuje vitamin C, vitamin A in riboflavin (B2), saj ta mikrohranila pospešujejo absorpcijo železa v črevesju.

Vnetje sečil

Je ena najpogostejših bakterijskih okužb, za katero sta značilna pogosto uriniranje in pekoča bolečina med mokrenjem. Kako pomaga hrana? Ker lahko vnetje sečil hitro napreduje v infekcijo, se je treba takoj posvetovati z zdravnikom. Za izboljšanje pretoka urina je treba popiti vsaj dva decilitra vode na uro, saj tekočina odplakne škodljive mikrobe iz sečil. Uradna medicina zdaj pritrjuje mnenju zdravilcev, da je brusnični sok zdravilo za vnetje sečil. Tudi vitamin C je pomemben, saj krepi odpornost. Če se patogene bakterije na spolovilu neovirano razmnožujejo, lahko zaidejo v sečevod in povzročijo okužbo sečil. To preprečimo z uživanjem probiotikov.

prejšnji članek
Kopriva, zakladnica zdravilnih sestavin
Zdravje
Kopriva, zakladnica zdravilnih sestavin
naslednji članek
Znana pevka še vedno strta
Svet slavnih
Znana pevka še vedno strta

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.