nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nizko izobraženi res slabše skrbijo za svoje telo?

10. 5. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
ne jejte pred televizijo

ne jejte pred televizijo foto: dreamstime

Nacionalni inštitut za varovanje zdravje ocenjuje, da so nizko izobraženi odrasli manj telesno aktivni. Neuravnotežen prehranski vnos, slabe prehranske navade in telesna nedejavnost so pomembne determinante prehranskega statusa, danes predvsem povečane telesne teže in debelosti ter najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni.

Delež telesno nedejavnih prebivalcev narašča v mnogih državah, poroča Svetovna zdravstvena organizacija. Ob svetovnem dnevu gibanja stroka opozarja na nevarnosti in si prizadeva k večji telesni aktivnosti prebivalstva.

Kaj se zgodi, če ne gibamo dovolj?

Telesna nedejavnost vpliva na razvoj kronično nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in žilja, sladkorna bolezen in rak, kot tudi na dejavnike tveganja zanje, kot so zvišan krvni tlak, zvišan krvni sladkor in debelost. Kronične nenalezljive bolezni tako predstavljajo skoraj polovico splošnega globalnega bremena bolezni.

Prekomerna teža je zaskrbljujoča tudi med otroki in mladostniki, saj se jih med njimi s to težavo bori več kot 40 odstotkov. foto: Thinkstock

V Sloveniji vse več bolnikov, problematika je pereča

Kakšno pa je zdravstveno stanje prebivalcev v Sloveniji? Podobno kot v razvitih državah, tudi pri nas narašča število prebivalcev s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki so na prvem mestu po vzrokih smrti. Kot ocenjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ), je problematika zelo pereča, saj se bolezni, ki so povezane z neustrezno prehrano in telesno nedejavnostjo, pojavljajo že pri otrocih.

So nizko izobraženi prebivalci manj osveščeni?

''Osnovnošolsko izobraženi so v primerjavi s srednješolsko in visokošolsko izobraženimi prebivalci značilno manj pogosto telesno dejavni vsaj 30 minut dnevno ali skupno 150 minut na teden. Razlike so statistično značilne pri obeh spolih. Moški so v primerjavi z ženskami značilno pogosteje telesno dejavni vsaj 30 minut dnevno ali skupno 150 minut na teden,'' ocenjujejo na inštitutu.


Za uspešno hujšanje je potrebna tudi vadba. foto: Profimedia

Koliko časa naj namenimo gibanju?

Kot pojasnjujejo na NIJZ, smernice Svetovne zdravstvene organizacije za odrasle priporočajo 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden za ohranjanje zdravja. Za preprečevanje dejavnikov tveganja je priporočeno to količino podvojiti, za krepitev zdravja pa je priporočenega še več gibanja. ''To je še posebej pomembno za otroke, saj je videti, da je priporočilo o vsaj 60 minut zmerno do visoko intenzivne telesne dejavnosti prenizko. Po drugi strani telesna nedejavnost v vseh življenjskih obdobjih predstavlja dejavnik za razvoj nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, diabetes tipa 2 in različne oblike srčno-žilnih obolenj, sedeč življenjski slog pa lahko vodi v prezgodnjo smrt.''

foto: Shutterstock

dieta

dieta foto: Dreamstime

Polna luna vam je lahko pri hujšanju v veliko pomoč.

Polna luna vam je lahko pri hujšanju v veliko pomoč. foto: Profimedia

prejšnji članek
To poletje zablestite v svoji lepoti
Moda&Lepota
To poletje zablestite v svoji lepoti
naslednji članek
Evrovizija: Najprej kokodakala, nato zgrmela po stopnicah!
Svet slavnih
Evrovizija: Najprej kokodakala, nato zgrmela po stopnicah!